Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Margreet van Zuijdam zoeft voorbij tijdens het hardlopen.
• Margreet van Zuijdam zoeft voorbij tijdens het hardlopen. (Foto: Philippe van Heusden)
De Beweegreden De Beweegreden

Goede conditie geeft zelfvertrouwen (deel 5)

  •   112 keer gelezen

ZALTBOMMEL • We moeten meer gaan bewegen. Vijfde en laatste deel over De Beweegreden: de liefhebber van taal en cultuur.

Al ruim tien jaar geeft Margreet van Zuijdam (65) twee ochtenden in de week Nederlandse les aan vrouwen van buitenlandse afkomst. De vrouwen zijn afkomstig uit Thailand, Vietnam, Congo, Burundi en andere landen.

Margreet is onder de indruk van de vrouwen die haar lessen volgen. Ondanks de grote verschillen helpen ze elkaar met de taal en wijzen ze elkaar de weg in onze complexe samenleving.

Het Kompas

Margreet begon met lesgeven bij Stichting Het Kompas nadat ze was afgekeurd.

Ze had ruim 25 jaar gewerkt in de bibliotheek in Zaltbommel.

MS

Vanwege MS kon ze niet meer verder. Maar van alleen maar thuis zitten word je ook niet fitter. Dus greep Margreet het vrijwilligerswerk van het lesgeven met beide handen aan. "Je doet iets met je leven," zegt ze, "en je leert er zelf ook weer van. De vrouwen stellen vragen over het Nederlands die ik thuis moet opzoeken."

Taal en cultuur zijn echt Margreets ding. Ze is een hartstochtelijk lezer en een groot liefhebber van klassieke muziek, Beethoven ("de zesde"), Sjostakovitsj, Bruckner en anderen.

De ziekte MS was ook de directe reden voor Margreet om zich aan te sluiten bij De Beweegreden, al weer bijna twintig jaar geleden.

Egbert Braam

Sportleraar Egbert Braam is ook fysiotherapeut. Dat gaf haar vertrouwen: "Egbert weet wat hij doet en tegelijk is hij niet kinderachtig. Door hem heb ik ook mijn grenzen verlegd. Hij heeft mij zelfs aan het hardlopen gekregen."

Margreet doet het liefst de gewone oefeningen. Van spel houdt ze niet zo, van volleybal helemaal niet.

Yoga

Gelukkig kan ze dan badmintonnen. Het sporten doet ze voor de kracht. Daarnaast beoefent ze elke dag thuis yoga om soepel te blijven.

En met haar man Wouter, met wie ze al vanaf haar negentiende samen is, doet ze alle boodschappen op de fiets.

Geen auto

Een auto hebben ze niet. "Maar dat hoeft ook niet," benadrukt ze, "in Zaltbommel vind je alle winkels die je nodig hebt." Margreet kan het weten, want ze woont er al 46 jaar.

Met dit wekelijkse bewegingsprogramma heeft Margreet intussen een goede conditie opgebouwd. "Het geeft je zelfvertrouwen," legt ze uit. Hoeveel reden heb je dan nog nodig? Mensen, kom dus in beweging en sluit je aan!

Philippe van Heusden

De Beweegreden: elke woensdag om 20:00 uur in sporthal De Ring in Zaltbommel (behalve in de schoolvakanties). Deelname kost 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden bij Egbert Braam: 06-55797860.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK