Aart van Genderen
Aart van Genderen Foto: Lya Cattel

Aart van Genderen vijftig jaar koster in Kerkwijk

Algemeen 565 keer gelezen

KERKWIJK • Aart van Genderen (73) begon een halve eeuw geleden als koster bij de hervormde kerk, schuin tegenover zijn huis.

Hij viert dit voorjaar een dubbel jubileum; hij is namelijk niet alleen vijftig jaar koster voor de hervormde kerk in zijn woonplaats Kerkwijk, hij is dit jaar ook vijftig jaar getrouwd met Errisje.

Het paar viert beide jubilea bescheiden, omdat ze een heel verdrietig jaar achter de rug hebben. In augustus vorig jaar maakte hun 20-jarige kleinzoon Sam een einde aan zijn leven na een jarenlange worsteling met psychische problemen. Twee weken geleden overleed Errisje's zus Antje na een ziekbed van acht weken. Het was een intensieve zware periode, waar het echtpaar samen met familie en vrienden doorheen is gekomen.

Het huwelijksjubileum hebben ze niet groots gevierd, maar in intieme kring met hun drie kinderen, de kleinkinderen en paar goede vrienden. Het jubileum als koster wordt gevierd op zaterdag 13 april met een dankdienst en na afloop een receptie.

Dierbare herinneringen

De nu 73 jaar oude Aart moest dan ook even nadenken of hij wel geïnterviewd wilde worden naar aanleiding van zijn jubileum. Maar vijftig jaar is natuurlijk niet niks. En als hij terugkijkt op de jaren als koster, komen veel dierbare herinneringen boven.

Rouw- en trouwdiensten herinnert hij zich nog als de dag van gisteren en ook doopdiensten staan nog op zijn netvlies. Het fijne contact dat hij heeft met de gemeenteleden doet hem goed.

Reanimeren

Calamiteiten schieten hem te binnen, zoals die keer dat iemand tijdens een dienst een hartaanval kreeg. "Gelukkig was er een dokter aanwezig", vertelt hij. "En we hebben hier een defibrillator. Het is gelukt om deze man te reanimeren en hij kwam na zijn revalidatie weer gewoon naar de kerk."

In slaap gevallen

Van een ander incident krijgt hij pretoogjes: "Na afloop van de dienst zeg ik bij de deur iedereen gedag. Daarna loop ik nog even door de kerk, vaak samen met de dominee. Op een dag zag ik nog een jongeman op een van de bankjes zitten. Hij was in slaap gevallen. We hebben hem wakker gemaakt en hij was woest op zijn vrienden, dat ze waren vertrokken zonder iets te zeggen. Achteraf kunnen we er natuurlijk allemaal wel om lachen."

Campina

Aart was in zijn werkzame leven elektricien en werkte als allround storingsmonteur bij Campina. Hij begon als jongeman bij de zuivelfabriek in Heusden, ging later naar de kaasfabriek in Genderen en de boterfabriek in Woudenberg. De laatste jaren werkte hij in Woerden. "Maar ik was ook veel op het hoofdkantoor in Zaltbommel", vertelt hij. Aart was namelijk 25 jaar lid van de Ondernemingsraad. Het bedrijf was zo groot dat dat vrijwel een fulltime functie was.

Verwarming

Zijn vrije tijd besteedde hij veel in en rond het kerkgebouw aan de Aalderwijksestraat, schuin tegenover het huis waar hij met zijn gezin woonde en nog steeds woont. Als koster zorgt hij ervoor dat het binnen lekker warm is voor de kerkgangers. "Tegenwoordig hebben we een goed verwarmingssysteem. Maar jarenlang was er een ouderwetse kachel, waar nogal eens iets mis mee was. Dan hing er vaak een olielucht in de kerk." Als voorbereiding op de diensten hangt de koster de teksten van de liederen op de speciale borden.

Glaasje water

Bij rouw-, trouw- en doopdiensten zorgt hij ervoor dat de bijeenkomst op rolletjes verloopt. Inclusief het luiden van de klokken als dat nodig is. Hij zet een glaasje water klaar voor de dominee en checkt of het geluid in orde is. Rondom het gebouw is Aart verantwoordelijk voor het onderhoud. Gras maaien, heggen snoeien, kleine reparaties, hij draait er zijn hand niet voor om.

Hulp

De laatste jaren krijgt hij hulp van een paar jongere leden van de kerk. "Dat zijn een soort hulp-kosters, zij komen vaak spontaan helpen", vertelt Errisje, die haar bijzondere voornaam dankt aan een ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Bosch. Hij weigerde de door haar ouders gekozen naam Ernstje, vernoemd naar grootvader Ernst, in te schrijven. De ambtenaar maakte er zelf Errisje van.

Met de hulp van de jongere leden is het werk voor Aart makkelijker geworden. "In het verleden was het soms bezwaarlijk als ik eens een weekje op vakantie wilde", lacht hij. "Tegenwoordig is er gelukkig altijd wel iemand om het werk over te nemen." Er is zelfs al iemand, die heeft aangeboden het kosterschap helemaal op zich te nemen. "Maar zolang ik het kan doen, blijf ik het doen", zegt Aart.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden