Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister
DOSSIER: GEITEN

Maasdriel gaat redden wat er te redden valt in geitendossier

  •   650 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel gaat alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de geitenbedrijven van Alexander van der Schans verder uitbreiden, of liever nog om ze naar een andere plek te laten verhuizen. Alle fracties in de Maasdrielse gemeenteraad hebben daar donderdag hun steun voor uitgesproken.

De raad gaf unaniem een hele rits opdrachten aan het college, die vooral bedoeld zijn om als gemeente beter opgewassen te zijn tegen Van der Schans en zijn slimme adviseurs. De gemeenteraad moedigt burgemeester en wethouders aan om juridische grenzen op te zoeken als dat nodig is om de geitenhouder tegen te houden. De gezondheid van de inwoners moet voorop staan. Tot nu toe voelde het college zich vaak juist schatplichtig aan de ondernemer.

Als er meer geld nodig is om controles uit te voeren bij Van der Schans, is de gemeenteraad bereid dat beschikbaar te stellen.

Verplaatsing
Het ultieme doel is verplaatsing van het hele 'geitencluster' van de H.C. de Jonghweg en de Molenstraat naar een locatie ver weg van de kernen.

Milieueffectrapportage
Verantwoordelijk portefeuillehouder Peter de Vries kon melden dat de eerste stappen al gezet zijn. Zo gaat het college Van der Schans verplichten een milieueffectrapportage (MER) op te laten stellen voor de varkensstallen die hij wil omzetten in geitenverblijven. In het vervolg gaat het college elke kans aangrijpen om Van der Schans op te dragen een MER voor het complete cluster te laten uitvoeren. Het gaat voor de omwonenden tenslotte om het totaalplaatje: de effecten van alle toegestane aantallen geiten op hun gezondheid.

Weerstand tegen raadsonderzoek
Haaks op deze eensgezindheid stond de wrevel die Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) en Hans van der Zalm (VVD) opriepen met hun betoog voor een raadsonderzoek. Dat zou moeten gaan over alles wat er tot nu toe op het gemeentehuis is misgegaan rond de geitenbedrijven van Van der Schans. De motie stuitte op weerstand van de coalitiepartijen en het college. "We moeten niet nog meer gaan onderzoeken, maar handelen", zo vatte Peter van Boxtel (CDA) samen.

D66 trok de aanvankelijke steun voor het raadsonderzoek in nadat portefeuillehouder Henny van Kooten had aangegeven dat vrijwel iedereen op het gemeentehuis die iets te maken had met het geitendossier, is vertrokken. Dat geldt voor de ambtenaren, maar ook voor de top van de organisatie.

Medisch onderzoek
Mogelijk worden de geitenbedrijven van Van der Schans meegenomen in een groot onderzoek naar longaandoeningen in de buurt van geitenhouderijen. De gemeente gaat dat vragen aan de onderzoekers.

De raadsleden sloten de discussie in de wetenschap dat zij de komende tijd frequent door het college op de hoogte gehouden zullen worden van alle ontwikkelingen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK