Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Jolanda van Drunen met haar zoontje Kasper (4), dochter Iris (8) en paard Charlie en pony Diva.
• Jolanda van Drunen met haar zoontje Kasper (4), dochter Iris (8) en paard Charlie en pony Diva. (Foto: Lya Cattel)

Jolanda uit Hedel loopt 80 kilometer voor zoontje Kasper

  •   626 keer gelezen

HEDEL • Jolanda van Drunen uit Hedel doet op 5 en 6 april mee aan de '80 van 1 Altena'. Haar doel: geld inzamelen voor een kunstalvleesklier voor haar 4-jarige zoontje, patiëntje met Diabetes type 1

Tachtig kilometer wandelen in maximaal twintig uur tijd. Dat gaat Jolanda van Drunen (40) uit Hedel doen op 5 en 6 april. Ze doet mee aan de '80 van 1 Altena', die georganiseerd is door wandelsportvereniging De Vrijbuiters uit Wijk en Aalburg ter ere van de fusie van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Nieuwendijk

Voor Jolanda gaat de tocht over vertrouwd terrein: ze is geboren en getogen in Nieuwendijk en haar ouders wonen er nog steeds.

Ze wandelt graag, maar daarvoor doet ze niet mee. De belangrijkste reden om deze enorme uitdaging aan te gaan is haar zoontje Kasper.

Kunstalvleesklier

Jolanda laat zich namelijk sponsoren voor haar prestatie en hoopt uiteindelijk met het ingezamelde geld een kunstalvleesklier voor hem te kunnen kopen.

Diabetes type 1

Haar 4-jarige zoontje heeft Diabetes type 1 oftewel een vorm van suikerziekte waar hij zijn leven lang niet van af komt. Op dit moment draagt hij een insulinepomp die 24 uur per dag op hem aangesloten is. "Op zich werkt dat prima", vertelt Jolanda. "Wij moeten alleen altijd heel goed in de gaten wanneer en wat hij eet, er moet dan extra insuline worden toegediend. Het grootste risico is dat Kasper door zijn jonge leeftijd nog niet goed aanvoelt of hij een hypo krijgt. Daar kun je van in coma raken. En als dat 's nachts in zijn slaap gebeurt, dan merken wij dat natuurlijk niet."

Testfase

Dankzij de kunstalvleesklier, die nog volop in ontwikkeling is, kunnen de bloedwaarden veel beter binnen een bandbreedte blijven. Het probleem voor Jolanda en haar man Rik Kreemers is dat het apparaat zich nog maar in de testfase bevindt en voorlopig alleen voor volwassenen verkrijgbaar zal zijn. "Het kan nog wel jaren duren voordat ze voor kinderen beschikbaar komen via de zorgverzekering", zegt Jolanda.

5000 euro

Zonder officiële erkenning vergoeden zorgverzekeraars niet. En daarom neemt ze het heft in eigen handen en wil ze er zelf eentje aanschaffen voor haar zoon. Het apparaat zal rond de 5000 euro gaan kosten. Het slimme van de kunstalvleesklier is dat de patiënt niet alleen automatisch insuline toegediend krijgt, maar dat het apparaat ook continu de glucose meet. Patiënten merken er dan nog nauwelijks iets van dat ze ziek zijn.

In het ziekenhuis waar Kasper al sinds zijn tweede jaar in behandeling is, heeft het medische team enthousiast gereageerd op de plannen van Jolanda. "Ze houden de ontwikkelingen goed in de gaten."

Trainen

En dus is de Hedelse al een tijdje aan het trainen om de tachtig kilometer op één dag te gaan volbrengen. Helemaal vanzelfsprekend is dat niet; haar bekken is uit de kom geweest, die oude blessure speelt nog regelmatig op. Maar de drang om de prestatie te leveren is groot.

Onder de aandacht

Niet alleen om het geld bij elkaar te lopen, maar ook om Diabetes type 1 en de mogelijkheden van de kunstalvleesklier meer onder de aandacht te brengen. "Je kunt afwachten wat komen gaat, maar je kunt jezelf ook inzetten om diabetes op de kaart te krijgen en proberen financiële middelen bij elkaar te krijgen om de weg naar genezing mogelijk te maken", vindt Jolanda.

Envelopjes

Sinds ze deze maand de publiciteit heeft gezocht en onder andere in het Brabants Dagblad heeft gekregen, stromen de reacties binnen. "Het is heel mooi om te zien dat mensen dit doel graag steunen", vertelt ze. "Er zijn zelfs envelopjes met geld hier in de brievenbus gestopt."

Mocht Jolanda meer geld ophalen dan nodig is voor de kunstalvleesklier van Kasper, dan hoopt ze genoeg te hebben om andere kinderen gelukkig te kunnen maken met het apparaat in samenwerking met het Diabetes Fonds.

De komende tijd traint Jolanda zoveel mogelijk, naast haar dagelijks werk als KAM-coördinator (kwaliteit, arbo, milieu) bij aannemersbedrijf Van de Ven in Brakel.

Kruipend

De wandeling gaat door alle 21 dorpen van de nieuwe gemeente Altena. "Ik zal het halen", belooft ze. "Al moet ik kruipend gaan."

Jolanda heeft een actiesite aangemaakt op: www.doneeractie.nl/diabeatit-een-kunstalvleesklier-voor-kasper/-31819

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }