Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: aangeleverd

Vastenactie voor schoon water in Congo

  •   60 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Parochie Sint Franciscus steunt in de tijd tussen carnaval en Pasen de aanleg van watervoorzieningen in Congo.

Hier in de Bommelerwaard even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen in huis hebben waar altijd schoon water uit komt. Tijdens de vastenactie wordt daar juist wél bij stilgestaan, door lessen op de basisscholen en door geld in te zamelen.

In ontwikkelingslanden is water vaak ver weg en niet schoon. Vooral vrouwen en kinderen ondervinden de gevolgen van het gebrek aan schoon, toegankelijk water.

Watercomité
Kees van 't Klooster uit Zaltbommel is betrokken geweest bij het realiseren van watervoorzieningen in Congo. Hij zegt: "Als je water wilt brengen is het belangrijk met de lokale mannen en vrouwen eerst goed door te spreken dat een watervoorziening onderhoud vraagt en dat dit kosten met zich mee brengt. Daarom wordt eerst een watercomité opgericht."

Een watercomité kan bijvoorbeeld regelen dat iedereen die gebruik maakt van het water een kleine bijdrage levert voor onderhoudskosten en iemand is opgeleid en aangesteld om actie te ondernemen als er reparatie of onderhoud nodig is. Ook bij meningsverschillen over het gebruik van de voorziening kan het watercomité een rol spelen.

"Pas als in zo'n watercomité goede afspraken zijn gemaakt, waarbij de lokale bevolking een stem heeft in het bepalen van de locatie van de watervoorziening, wordt deze aangelegd", legt Van 't Klooster uit.

Giften
Tijdens de Vastenaktie Bommelerwaard wordt geld ingezameld voor dit doel. Giften kunnen worden overgemaakt naar NL07 INGB 0004 4572 38 t.n.v. Parochie St Franciscus onder vermelding van 'Vastenaktie 2019'.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK