Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

TipBommelerwaard.nl: 'Hondenpoep op straat is a-sociaal'

  •   253 keer gelezen

REGIO • Hondenbezitters laten merken dat het onfatsoenlijk is om de poep van hun huisdier niet op te ruimen: dat werkt wellicht beter dan handhaving, denkt burgerpanel TipBommelerwaard.nl.

Bijna driekwart van de 291 panelleden die reageerden op vragen over hondenpoep, komt vaak of soms drollen tegen op de stoep, op de straat of soms zelfs in hun eigen tuin. Iets meer dan de helft zou willen dat baasjes strenger bestraft worden als ze de uitwerpselen niet opruimen, maar panelleden zien ook in dat het niet zo makkelijk is om mensen, of liever de honden, op heterdaad te betrappen. Daarom wordt het bijbrengen van fatsoensnormen vaak genoemd als alternatieve oplossing.

Flyer
"Er moet meer aandacht voor zijn, zodat een 'niet-opruimer' zich a-sociaal gaat voelen." Mensen direct aanspreken durft niet iedereen, daarom zou een flyer uitkomst kunnen bieden: "Folders door de bussen met algemene normen en waarden. Dat het voor ieders belang is om je vuil en hondenpoep op te ruimen waar dat moet, puur omdat je je buurt mooi, schoon en leefbaar wilt houden." Twintig procent denkt dat geen verbetering mogelijk is of zou niet weten hoe dat zou moeten.

Andere knelpunten
Een derde van de geënquêteerden heeft zelf een hond. Zij noemen andere knelpunten: te weinig voorzieningen zoals uitlaatvelden en opruimbakken, en het feit dat de hondenbelasting voor andere doelen wordt gebruikt.

TipBommelerwaard.nl is het burgerpanel van Het Kontakt en Toponderzoek. Nieuwe leden kunnen zich online aanmelden. Op de website staan ook de uitslagen van eerdere onderzoeken.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK