Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Vlnr. René van Dam, Gerda Elfring en Kees van de Wal zijn de initiatiefnemers voor het Kunstrondje Zaltbommel.
• Vlnr. René van Dam, Gerda Elfring en Kees van de Wal zijn de initiatiefnemers voor het Kunstrondje Zaltbommel. (Foto: Britta Alink)

Zaltbommel krijgt een maandelijks Kunstrondje op zondagmiddag

  •   375 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Negentien kunstenaars stellen dit jaar vanaf 7 april elke eerste zondagmiddag van de maand hun atelier of woonhuis open voor publiek.

Kees van de Wal was de kartrekker voor de organisatie van het nieuwe Kunstrondje. Sinds een aantal jaren woont en werkt hij in de Nonnenstraat, recht tegenover Museum Stadskasteel. "Ik had het geluk dat ik dit huis kon kopen met daarachter de oude werkplaats van een aannemer", vertelt hij. Die werkplaats heeft hij verbouwd tot modern, ruim en licht atelier waar hij al zijn creativiteit kwijt kan.

René van Dam

Kunstenaar René van Dam, bekend van de Beeldentuin in Bruchem, was al snel enthousiast. Na het overlijden van zijn vrouw, heeft René zijn prachtige maar wel wat afgelegen woning en schitterende tuin verkocht en een plek gezocht in de oude binnenstad. Die heeft hij gevonden in de Gasthuisstraat, vlak bij de kruising met de Markt en de Boschstraat. Hij moet er nog veel aan verbouwen, kan er nog niet wonen, maar wel al werken. Hij is dan ook van de partij op de eerste editie van Kunstrondje Zaltbommel. "Ik ga gewoon improviseren", lacht hij.

Gerda Elfring

Gerda Elfring is een nieuw, maar inmiddels al wel bekend, gezicht in de Bommelse binnenstad. De kunstenares uit Haaften opende vorig jaar een galerie in de Gamerschestraat. Daarvoor had ze een galerie in Wijk bij Duurstede. "Daar werden ook kunstrondjes gehouden op zondagen", vertelt ze. Gerda was dan ook meteen enthousiast toen Kees en René met het voorstel kwamen.

Karen de Bondt

Niet alle deelnemers aan het rondje hebben een eigen atelier; Karen de Bondt bijvoorbeeld. Zij gaat elke eerste zondag van de maand de benedenverdieping van haar huis met uitzicht op de Waal heel netjes opruimen, zodat kunstliefhebbers in haar woonkamer naar haar schilderijen kunnen komen kijken. En Piet Krens in de Kloosterstraat, richt zijn gang in als 'Microgalerie WhateverPiet' met onder andere mooie pentekeningen van Zaltbommel.

Folders en vlaggen

De kunstenaars betalen met elkaar de kosten van de organisatie. Ook de gemeente Zaltbommel draagt een steentje bij uit het speciale 'Bruis-budget'. "Daarvan hebben we onder andere een folder laten drukken met daarop de namen van alle deelnemers en een plattegrondje. Ook hebben we een vlag laten maken met daarop het logo van het Kunstrondje", vertelt Kees. Aan die vlag kunnen bezoekers aan de binnenstad zien of het atelier inderdaad op die zondagmiddag open is.

Zoveel mogelijk mensen

Via facebook proberen de initiatiefnemers zoveel mensen op de hoogte te brengen van het nieuwe Kunstrondje. De folder wordt verspreid via VVV's in het hele Rivierengebied, bij alle deelnemers, bij verschillende Bed & Breakfast locaties, in hotel Van der Valk en via het Regionaal Bureau voor Toerisme. "We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen naar Zaltbommel komen", zegt Kees.

Laagdrempelig

Groot voordeel van het kunstrondje is dat de drempel voor sommige mensen wordt weggenomen. Je kunt gewoon vrijblijvend een galerie of atelier binnenlopen en kijken wat de kunstenaars te bieden hebben. "In Zaltbommel lopen mensen niet zo makkelijk zomaar even binnen", zegt Gerda als ze het vergelijkt met Wijk bij Duurstede. "Als ze hier naar binnen gaan, komen ze vaak doelgericht en willen ze ook echt een kunstwerk aanschaffen. In Wijk bij Duurstede kwamen ook veel mensen alleen maar even kijken."

Deelnemers

Aan het Kunstrondje doen naast de bovengenoemde kunstenaars ook Markt Twee, De Blauwe Markies, Atelier Leer D Inge en Atelier La Grange mee. Museum Stadskasteel is altijd op zondag geopend. De overige deelnemers zijn: Wil Kellermann, Riekje Boswijk, Renee Wolters, Anneke Klein, Gonneke Verschoor, Cyriel Mazzola, Rob Heijman, Jos van der Wedden en Hans Heijman. De atelier zijn van 13:00 tot 17:00 uur geopend. Tijdens het eerste Kunstrondje worden bezoekers bij één van de deelnemers misschien getrakteerd op live muziek.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK