Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• 'De Beweegreden' sport elke woensdagavond in sporthal De Ring in Zaltbommel.
• 'De Beweegreden' sport elke woensdagavond in sporthal De Ring in Zaltbommel. (Foto: Philippe van Heusden)
De Beweegreden

'Volleybal is het leukst, de rest moet....' (deel 4)

  •   112 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Voor de liefde kwam Liesbeth van Andel (55) naar Zaltbommel 25 jaar geleden, na omzwervingen via het buitenland en Culemborg, waar ze de Sociale Academie deed. Ze moest wennen in het begin. Pas door te gaan zingen in koren kwam er verbinding met het stadje aan de Waal en zijn inwoners. Dat zingen doet ze nog steeds en met jaarlijks terugkerend plezier, vooral klassiek-religieus werk: het Stabat Mater, de Messiah en natuurlijk de Matthäus Passion.

Niet zo vreemd voor een boerendochter uit het Bible-Belt-achtige Andel, hoewel haar vader juist niet gelovig was en haar moeder vooral vrijzinnig. Die achtergrond heeft haar positief gevormd en een groot sociaal gevoel meegegeven. Het dreef haar naar een loopbaan in het welzijnswerk, veelal in managementfuncties.

Sinds enkele jaren werkt ze als regiomanager bij NIDOS, 'nestje' in het Latijn. Ze stuurt zo'n 30 jeugdbeschermers aan die minderjarige asielzoekers – hier gekomen zonder hun ouders – opvangen en begeleiden in onder meer de asielprocedure, onderwijs en huisvesting.

Soepelheid

Liesbeth vindt het heel confronterend maar ook heel mooi werk. 'Ik ben trots op onze NIDOS-jongeren,' zegt ze. "Ze zijn heel gedreven om na alle ellende iets van hun leven te maken. Ze leren pijlsnel de taal en doen het goed op school. Hun motivatie steekt positief af tegenover die van menig Nederlandse jongere."

Liesbeths werk betekent veel vergaderen en op kantoor en in de auto zitten. Daarom heeft ze zich acht jaar geleden aangesloten bij De Beweegreden. "Ik merkte dat ik stijf en slap werd. Mijn conditie en vanzelfsprekende soepelheid gingen achteruit. Er moest iets gebeuren", zegt ze. Vroeger had ze altijd met veel plezier gesport: volleybal, skiën en zwemmen.

Niet zo gek dus dat ze volleybal het leukste onderdeel vindt op de woensdagavondtraining. Maar ze weet dat de oefeningen met gewichten, aan het wandrek en op de vloer ook moeten. En eigenlijk is één uur per week niet genoeg om op niveau fit te blijven, beseft ze. "Ik hoop daarom dat er een tweede les per week bij komt en dan het liefst buiten."

Biologisch

Intussen pakt Liesbeth bewust extra beweegmomenten tussendoor. Ze neemt vaker de OV-fiets en de trap of wandelt een stuk. En ze zwemt als het mooi weer is, bij voorkeur in de Afgedamde Maas, zoals vroeger. Maar nu bij de natuurcamping in Nederhemert-Zuid, waar haar man Wim het beheer voert.

Daar vlakbij is ook 't Aailand gevestigd, een biologische tuinderij, waarvan Liesbeth en Wim wekelijks een groente- en fruitpakket laten bezorgen. Want gezond eten hoort er bij, natuurlijk met steeds minder vlees.

Philippe van Heusden

Ook zin in bewegen?
De Beweegreden sport elke woensdagavond 20:00 uur, behalve in de schoolvakanties, in sporthal De Ring in Zaltbommel. Deelname kost 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden bij Egbert Braam: 06-55797860.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK