• Technisch onderwijs op het Cambium College.
• Technisch onderwijs op het Cambium College. Foto: Gerrit Groeneveld

Cambium pakt kansen voor technisch onderwijs

Algemeen 510 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Meer dan ooit zijn het technisch onderwijs en het regionaal bedrijfsleven op elkaar aangewezen. Scholen en ondernemingen zijn daarom bijzonder in hun nopjes met de stimulering door de overheid. Het Cambium College kan samen met het bedrijfsleven een plan maken over de inzet van 1,4 miljoen euro de komende vier jaren. De nauwe samenwerking met technologie-bedrijven is een essentieel onderdeel.

Conrector Luuk van Bussel van het Cambium College uit Zaltbommel is erg opgetogen over de kansen die er nu liggen. In de voorbije week ondertekenden een groot aantal regionale bedrijven samen met onderwijsvertegenwoordigers de intentie om tot een nog nauwere samenwerking te komen. Dat zal hard nodig zijn. Want de moderne technische ontwikkelingen maken het noodzakelijk om zorgvuldig te kijken naar de aansluiting tussen opleidingen en behoefte vanuit de praktijk.  

Technieklokalen en stageplekken
De tijd zal leren waar geld het best in geïnvesteerd kan worden, maar in ieder geval zal er aandacht zijn voor goed toegeruste technieklokalen, goede stageplekken en het promoten van technologie-onderwijs. Maar ook de kwaliteit van het onderwijsgevend personeel en gestructureerd overleg met het bedrijfsleven zullen de nodige aandacht krijgen. 

Enthousiaste bedrijven
Bedrijven uit de regio reageren enthousiast op het aanzienlijke bedrag en de bijbehorende intentie die nu vanuit de overheid komen. Bijvoorbeeld De Laat Koudetechniek uit Ammerzoden en bouwbedrijf Van der Ven uit Brakel ondersteunen van harte het initiatief. Ook deze bedrijven met een lange traditie in de streek benadrukken al sinds jaar en dag een goed aansluitende opleiding van leerlingen in de regio. 

Extra impuls
Directeur Adriaan van Beek van De Laat Koudetechniek: "Wij hebben als onderneming al een mooie geschiedenis op het gebied van samenwerking met Cambium. Die krijgt nu alleen maar een extra impuls, zelfs een soort nieuwe start. In de nabije toekomst gaan we kijken hoe we elkaar nog beter van dienst kunnen zijn. De regionale ontwikkeling op de arbeidsmarkt vragen daarom en nu hebben we de middelen om er serieus werk van te maken."

Huibert van der Ven verwoordt het als volgt: "We juichen het enorm toe dat er serieus werk wordt gemaakt van een goede afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven. Goed toegerust personeel zal in de komende jaren een factor van almaar toenemend belang zijn. Een nauwe samenwerking met de vakopleiding is een noodzakelijk fundament."

De komende tijd zullen de partijen met grote regelmaat om de tafel gaan om een goed uitgewerkt plan van aanpak te maken. Een vereiste is dat ondernemers zich aansluiten bij het initiatief. Een aantal bedrijven heeft dat inmiddels gedaan. 

• Cambium-conrector Luuk van Bussel (links) en Adriaan van Beek van Koudetechniek De Laat ondertekenen op een startbijeenkomst in hun samenwerking.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden