• Anneke van der Linden uit Ammerzoden en Jan Opschoor uit Nederhemert-Zuid staan op de lijst voor de Waterschapsverkiezingen. Jan is lijsttrekker, Anneke staat op plaats 4.
• Anneke van der Linden uit Ammerzoden en Jan Opschoor uit Nederhemert-Zuid staan op de lijst voor de Waterschapsverkiezingen. Jan is lijsttrekker, Anneke staat op plaats 4. Foto: aangeleverd

Lijsttrekker Jan Opschoor: '50PLUS is er niet alleen voor ouderen'

Algemeen 456 keer gelezen

NEDERHEMERT-ZUID • Jan Opschoor (1946) uit Nederhemert-Zuid zit al vier jaar voor 50PLUS in het bestuur van Waterschap Rivierenland. Nee, niet alleen voor de ouderen, zoals sommigen hardnekkig beweren. "Veiligheid en schoon en voldoende water voor iedereen staan voorop", zegt hij. "Voor ons, voor onze kinderen en voor onze kleinkinderen."

Dit jaar krijgen de waterschapsverkiezingen meer aandacht in de media dan voorheen. Dat komt onder andere doordat we te maken hebben gemaakt met twee extreme weersomstandigheden: wateroverlast door hoosbuien en extreme droogte afgelopen zomer. "Het Waterschap heeft daarvoor veel maatregelen getroffen", vertelt Opschoor. "We hoefden afgelopen zomer geen water weg te pompen, maar moesten bij pompen. En we hebben sproeiverboden moeten instellen voor overdag."

Democratischer

In het verleden maakten vooral agrariërs de dienst uit in de waterschappen. Sinds acht jaar geleden ook landelijke politieke partijen konden meedoen aan de verkiezingen is het Waterschap meer 'van de burger geworden'. "Het wordt stap voor stap democratischer", zegt Opschoor. "Dat is ook goed, want het belang is steeds groter. We zijn afhankelijk van schoon en voldoende water. En onze dijken moeten veilig zijn. Daarnaast willen we genieten van onze dijken en uiterwaarden, willen we dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. Maar wie moet dat dan betalen? Het Waterschap, de provincie, Staatsbosbeheer de natuurbeheerder? Dat zijn vragen die in het algemeen bestuur aan de orde komen."

Kritisch

Bij elk onderwerp vindt Opschoor het belangrijk zich kritisch op te stellen. 'Doe eerst wat je moet doen en geef pas daarna invulling aan mooie dromen', vindt hij. "Bloemen op de dijk vinden wij mooi, het belang van windmolens zien wij natuurlijk ook. Net als energie opwekken met biogas, zon of water. Maar moet het Waterschap daar in investeren? 'Schoenmaker blijf bij je leest' is ons motto. En hoe zit het met de tarieven voor waterzuivering. Op dit moment betalen eenpersoons huishoudens een tarief voor een persoon. Maar tweepersoonshuishoudens betalen het tarief voor drie personen. 50PLUS wil dat daar nog eens heel goed naar gekeken wordt."

Dichter bij de burger

Een ander voorbeeld: de dijkverzwaring tussen Gorinchem en Waardenburg. Hier is het Waterschap in een vroeg stadium in gesprek gegaan met de bewoners, zodat zij kunnen meedenken. "Het is belangrijk dat we dichter bij de burger komen", vindt Opschoor.

Waanzinnig interessant

50PLUS heeft in vrijwel alle waterschappen in het land een of meerdere zetels. Jan Opschoor is voorzitter van het landelijk overleg van die waterschapsbestuurders. Als er belangrijke zaken spelen gaat hij naar Den Haag om de Tweede Kamerfractie er over te informeren. "Dit werk past goed bij me", zegt hij. "Ik ben een 'rivierenman', heb een passie voor water. Het is waanzinnig interessant om er mee bezig te zijn."

Op dit moment heeft 50PLUS één zetel in het bestuur van Waterschap Rivierenland, dat in totaal uit dertig personen bestaat. Opschoor hoopt dat zijn fractie er bij de verkiezingen van 20 maart minstens een zetel bij krijgt.

Anneke van der Linden

Opschoor is zaterdag 16 maart samen met de nummer 4 op de lijst, ondernemer Anneke van der Linden uit Ammerzoden, op de Markt in Zaltbommel. Hier gaan ze met winkelend publiek in gesprek over de komende Provinciale- en Waterschapsverkiezingen. 

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden