Foto: 123RF.com
DOSSIER: GEITEN

Maasdriel zat fout met vergunning voor ombouw varkens- naar geitenstal

  •   906 keer gelezen

ROSSUM • De gemeente Maasdriel moet een nieuw besluit nemen over een vergunningaanvraag van geitenboer Alexander van der Schans. Een omwonende stapte naar de rechter en kreeg gelijk.

Van der Schans wil de varkensboerderij aan de H.C. de Jonghweg 12 in Rossum omvormen tot geitenstal. Bij de beoordeling van de aanvraag speelde onder andere geur een rol. De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) vergeleek de stank van de bestaande varkensboerderij met de situatie als er maximaal 1900 geiten in de stallen gehouden zouden worden. De conclusie: de geurhinder blijft binnen dezelfde bandbreedte en het initiatief voldoet aan de geurnormen.

Tamelijk slecht tot zeer slecht
Maar dat is niet genoeg om de vergunning te verlenen, bepaalde Rechtbank Gelderland afgelopen week. Bij twaalf omliggende woningen zijn metingen verricht. In negen van de twaalf gevallen is de situatie qua geur nu al 'tamelijk slecht' tot 'zeer slecht'. Het maximale hinderpercentage wordt overschreden. Als de plannen van Van der Schans doorgaan, neemt de geurhinder bij vijf woningen nog iets toe.

GGD-rapport
Onacceptabel, oordeelde gezondheidsdienst GGD. Dat rapport heeft de gemeente echter niet meegewogen in de beslissing over de vergunningaanvraag. De rechter oordeelde dat dat wel had gemoeten, ook al gaat de GGD in eerste instantie over gezondheid en niet over het milieu.

Milieueffectrapportage
De omwonende die de zaak had aangespannen, vindt dat er een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld voordat de gemeente de vergunningaanvraag opnieuw beoordeelt. De rechter heeft daar geen uitspraak over gedaan.

Studeren
Een MER is verplicht vanaf 2000 geiten. Daar blijft Van der Schans op deze locatie net onder. Dat hij op een steenworp afstand in totaal ruim 11.000 geiten mag houden, maakt voor de beoordeling van dit plan niet uit. Bij een aanvraag voor minder dan 2000 geiten beslist de gemeente of een MER nodig is. Daar zal Maasdriel nu op gaan studeren, in de wetenschap dat de omwonenden een aangepast besluit ook weer onder de loep zullen nemen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }