Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Tijdens de repetitie van het stuk 'Tassen'.
• Tijdens de repetitie van het stuk 'Tassen'. (Foto: Nol de Visser)

Die Kleyne Luyden gaan weer gewoon toneelspelen

  •   323 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Na een paar uitstapjes richting musical gaat toneelensemble Die Kleyne Luyden weer terug naar haar 'roots'. Met een nieuwe regisseur: de in Zaltbommel behoorlijk bekende Nol de Visser.

Het ensemble bestaat al zeventig jaar en heeft er al heel wat succesvolle voorstellingen op zitten. Toen Nol de Visser vorig jaar werd gevraagd de regie in 2019 op zich te nemen 'eiste' hij één ding: "We gaan weer gewoon toneelspelen en blijven trouw aan de identiteit van de vereniging. Dat betekent overigens niet dat we nooit meer zullen zingen op het podium. Maar musicals doen we niet meer."

'De Muze en de Dood'

Het bestuur, met de sinds begin dit jaar aangetreden nieuwe voorzitter Esther van Driel, staat achter die eis. En ook de spelersgroep kon zich er in vinden.

Nol dook zijn eigen archief in, dat vol staat met scripts, en kwam 'De Muze en de Dood' tegen. Hij heeft er zelf ooit in gespeeld in verschillende Brabantse theaters. De Bommelse regisseur ging zelf met het script aan de slag en heeft veel teksten van vooraanstaande literatoren aan toegevoegd. "Het is een beladen stuk geworden, maar ook luchtig", vindt voorzitter Esther. "Het is troostrijk."

Eigen omgeving

Naast bestaande teksten gebruikte Nol uitspraken uit zijn eigen omgeving. "Een vriendin van mij liet eens een mooie foto van zichzelf maken en ik vroeg waarom. 'Anders is er niet eens een mooie foto voor als ik dood ben', lachte ze. Die uitspraak heb ik gebruikt in het stuk." De spelersgroep is onder de indruk van het stuk. "Zelfs degene die in het begin de meeste tegenwerpingen had, vindt het nu mooi", lacht Nol. "Tijdens de repetities moet ik vaak tegen haar zeggen dat ze niet moet gaan huilen."

'Brief van een lelijk meisje'

Het is een mooi stuk geworden over de dood, met citaten uit werk van onder andere Kristien Hemmerechts, Alma Post, Remco Campert en Herman de Coninck. Maar ook met liedjes, zoals 'De Ballade van de Dood' van Harry Jekkers en twee smartlappen 'Brief van een lelijk meisje' van Koos Speenof en 'Hallo Bandung' van Willy Derby. 'De Muze en de Dood' is niet treurig, maar vooral aanraakbaar, troostend en af en toe met een glimlach. An van Tuijl zorgt voor de muzikale begeleiding.

'Tassen'

Na de pauze speelt Die Kleyne Luyden een heel ander stuk: 'Tassen' van het Utrechts Schrijverscollectief. Dit stuk heeft Nol ook al eens geregisseerd voor een ander gezelschap. Het gaat over twee leuke oude dakloze dames, die samen in een portiekje wonen.

Hun leven komt uit tassen, als ze een drankje nemen komt het uit een Gall & Gall-tas, een medicijn uit een apothekerstas. Twee jonge mensen willen de dames wegjagen, maar dat gaat niet vanzelf. "De twee oudere vrouwen delen hun herinneringen met de jongeren", vertelt Nol. "Sommige scènes raken me echt." 'Tassen' is een voorstelling over zoeken naar identiteit, over vriendschap en respect, over eenzaamheid en saamhorigheid en vooral over waardevolle herinneringen. De twee dames brengen de 'snotjongens' wat levenslessen bij, maar andersom leren ze ook.

Ouderwets

Twee totaal verschillende stukken op een zaterdagavond en een zondagmiddag. "We zijn weer ouderwets aan de slag gegaan", vertelt Nol. "Iedereen heeft snoeihard zijn uiterste best gedaan. Nu hopen we natuurlijk dat Die Kleyne Luyden weer gaat leven bij het publiek." Het bestuur heeft er alle vertrouwen in, benadrukt Esther. "Er gebeurt heel veel, komt dat zien, komt dat zien!"

Kaarten

De voorstellingen zijn op zaterdag 23 maart om 20:15 uur en op zondag 24 maart om 15:00 uur. Voor de pauze het stuk 'De Muze en De Dood', na de pauze 'Tassen'. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via e-mail: reserveren.dkl@gmail.com

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK