Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Rob & Robbies Streekvertelsels

Rob & Robbies Streekvertelsels: Een mysterieus schilderij in het kasteel van Well

  •   125 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

Het kasteel Well, ook huis van Malsen genoemd, is een historische woonstede die nog particulier wordt bewoond. De oudste delen van het huis stammen waarschijnlijk uit 1326 en lang was het samen met kasteel Ammersoyen in handen van dezelfde adellijke families.

Kasteel Well ligt er vredig bij, aan een oude verzande bocht van de Maas. Om het huis is een stijlvol park aangelegd. De bewoningsgeschiedenis vertelt ons een geschiedenis van lage adel, van schouten en ondernemers. Grote historische gebeurtenissen hebben er naar het schijnt niet plaatsgehad. Vandaar misschien dat het kasteel een serene sfeer ademt. Maar er is nog iets anders. In het trappenhuis van het kasteel hangt een mysterieus schilderij waarvan verteld wordt dat het kwaadafwerende krachten bezit.

Op het eigenaardige paneel is op naïeve wijze een jonge dame geschilderd. Opvallend detail is de bezem die zij vasthoudt. De geportretteerde zou juffrouw Lenshoek zijn, mogelijk een dochter van Abraham Hendrik Lenshoek, die het kasteel in 1772 gekocht had. Volgens de traditie moet het schilderij altijd op het kasteel blijven. Als dat niet gebeurt, raken de bewoners in een ondragelijke situatie verzeild. De dame met de bezem kijkt ons aan, alsof ze wil zeggen dat je niet op je lauweren mag rusten, hoe rijk je ook bent. Nee, er moet gewerkt worden, dan pas ben je het waard om in een kasteel te mogen wonen.

Bewoners van het kasteel gaven het schilderij steeds een prominente plaats in het huis, totdat het in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween. Maar gelukkig werd een kopie gemaakt, die nog steeds dienst doet als bescherming van kasteel en bewoners.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Dit was de 25e en laatste aflevering van de serie streekvertelsels. De verzamelde verhalen en tekeningen verschijnen eind 2019 in boekvorm.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK