Afbeelding

'Leefomgeving verkwanseld voor tikkende tijdbom van 13.410 geiten'

Algemeen 335 keer gelezen

INGEZONDEN BRIEF

In de dorpen Hurwenen en Rossum staat een uitbreiding van een geitenhouderij van 7.410 naar 13.410 geiten op stapel. Een basisschool, zorginstelling, voetbalvelden, honderden huizen, nieuwbouw en een natura 2000 gebied liggen binnen een straal van een kilometer. In alle vergunningen komen de woorden bewoners en leefbaarheid niet voor. Waar zijn de rechten en belangenafweging van de bewoners in dit dossier?

De gemeente negeert negatieve GGD-rapporten. Vergunningen worden achteraf verstrekt. Een hopeloos zwakke handhaving. Dat creëert een vrijplaats voor de ondernemer. Het bedrijf is een lappendeken van ondernemingen en kadastrale percelen met een kluwen van vergunningen. De gemeente Maasdriel heeft geen overzicht. En in dit speelveld wordt de ondernemer de grootste geitenhouderij van Europa. CDA-wethouder de Vries van gemeente Maasdriel toont in de raadsvergadering nog steeds geen empathisch vermogen te hebben. Wanneer komt de bestuurlijke moed om vergunningen niet te verlenen omdat de volksgezondheid in gevaar is?

Van der Schans en de gemeente vinden de situatie onwenselijk. Van der Schans gebruikt tegelijkertijd de beheersing van de Q-koortsepidemie als uitbreidingsargument. Hij citeert onjuiste uitspraken van GGD Gelderland zuid over longziekten in zijn voordeel. Dit noem ik ziek. De gemeente geeft hierin geen tegengas tegen de ondernemer. Er wordt in stilte geleden door Q-koorts patiënten, waarvan er één helaas al is overleden, maar ook door vele mensen met longklachten. De stichting Gezond & Fris Hurwenen & Rossum is voor haar dorpsgenoten op de barricades geklommen. Bezwaren, intrekkings- en handhavingsverzoeken worden gedaan. Welke argumenten moet een weldenkend mens eigenlijk nog inbrengen als gezondheid en bewonersbelangen niet op de agenda staan?

Peter Aben, Voorzitter Gezond & Fris Hurwenen & Rossum

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden