Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Van der Schans was eerder van plan oude varkensstallen aan de Schoofbandweg om te bouwen tot geitenstallen.
• Van der Schans was eerder van plan oude varkensstallen aan de Schoofbandweg om te bouwen tot geitenstallen. (Archieffoto: Janneke Boogaard)
DOSSIER: GEITEN

GroenLinks: 'Wij waren altijd al tegen vergroting intensieve veehouderij'

  •   381 keer gelezen

MAASDRIEL • Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks) vindt dat geitenboer Alexander van der Schans GroenLinks onterecht de schuld geeft van de mislukte verplaatsing van zijn bedrijf naar een locatie buiten Hurwenen.

"Van der Schans had op de Schoofbandweg geiten kunnen houden op gewoon ordentelijk verkregen bestaande rechten, al vanaf 2010-2011, als hij zonder bestemmingsplanwijziging binnen die ruimte de overige vergunningen had aangevraagd. Alleen: toen kwam er een ander college", brengt Van Drunen in herinnering. Van 2006-2010 zat GroenLinks in het college, daarna niet meer. Gerard van den Anker kwam in 2014 voor het CDA terug als wethouder.

IJskast
Van Drunen: "Feit is dat Van der Schans toen de Schoofbandweg in de ijskast heeft gezet, en bij dat nieuwe college de procedures voor de locatie achter zijn bedrijf aan de Molenstraat is begonnen. Als hij nu, zoals in Het Kontakt, zegt dat hij de locatie bij de dorpen had willen afbouwen, dan wordt dat verhaal niet ondersteund door wat hij toen gedaan heeft."

Draad weer opgepakt
De vergunning voor uitbreiding van de bestaande locatie liep niet soepel. Van Drunen: "Gerard van den Anker pakte toen op basis van de principeuitspraak van het college van 2006-2010 met Van der Schans de draad weer op van de Schoofbandweg. Van den Anker bereidde achter de schermen met ambtenaren en Van der Schans alles voor en legde in maart 2016 het besluit voor aan het college, toen alle investeringen in dure onderzoeken en procedures al waren gedaan."

Vergroting intensieve veehouderij
Het voorstel voor de Schoofbandweg paste niet binnen het bestaande bouwperceel zoals in het principebesluit stond; er was een bestemmingswijziging nodig om het bouwperceel te vergroten. "Alle procedures, ook die nu actueel zijn, zijn gericht op vergroting van zijn intensieve veehouderij. Dat is een lijn die PvdA-GroenLinks sinds jaar en dag niet voorstaat."

Gezondheid
Van Drunen wijst daarnaast op het aspect volksgezondheid. "Er zijn nog veel vragen. Wel staat het verhoogde risico op longziekten wetenschappelijk vast. Zolang we de ziektemechanismen niet kennen en er niets tegen kunnen doen, kunnen we niet anders dan geitenuitbreiding blokkeren. Volgens het zorgvuldigheids- en voorzorgprincipe dat bestuurders hier moeten toepassen."

Lees hier het complete betoog van Kees van Drunen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK