Afbeelding
Foto: Wouter van Middendorp
ADVERTORIAL

Vijf tips voor het veilig opladen van een e-bike accu

Algemeen 302 keer gelezen

Het opladen van je e-bike accu lijkt onschuldig en vanzelfsprekend. Toch kan verkeerd gebruik vervelende gevolgen hebben die de levensduur en veiligheid van je accu niet ten goede komen. 

Bij Stella staat veiligheid hoog in het vaandel. Wij adviseren je dan ook om voorzichtig om te gaan met je accu. Stella e-bikes zijn standaard voorzien van accu's die voldoen aan alle wettelijke certificaten en zijn getest volgens Europese normen. Toch is er altijd een kleine kans dat de accu kapot gaat, en in het ergste geval ontbrand. Ontbranding wordt meestal veroorzaakt door verkeerd gebruik, beschadiging of het gebruik van een verkeerd oplaadsnoer. Om een vervelende situatie als deze te voorkomen hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet voor het veilig opladen van een e-bike accu.

1. Laad je accu niet op in direct zonlicht of op de verwarming
Voorkom dat je accu tijdens het opladen in direct zonlicht of op de verwarming licht. Ook is het af te raden om je fiets te stallen in direct zonlicht. Parkeer je elektrische fiets liever in de schaduw. Zo blijft oververhitting voorkomen. Bewaar je accu in de winter in een vorstvrije omgeving om ook beschadiging te voor te blijven. 

2. Gebruik alleen het bijgeleverde snoer als oplader
Al onze e-bikes worden geleverd met een gecertificeerde accu en oplader. Het is erg belangrijk om alleen het bijgeleverde snoer te gebruiken voor het opladen van je accu. Gebruik hier niet een oplader van een ander merk of accu type voor. Neem liever contact op met de leverancier. Meestal regelen zij een nieuw snoer voor je! 

3. Laad de accu nooit 's nachts op en volg het voorgeschreven laadadvies
Bij de aanschaf van een Stella e-bike ontvang je altijd een handleiding met laadinstructies. Volg deze instructies op om vervelende situaties te voorkomen. Laad je accu bijvoorbeeld altijd op bij kamertemperatuur in een droge ruimte, die is voorzien van een rookmelder. Laad de accu altijd op in het zicht. Daarnaast raden we sterk af de accu de hele nacht aan de oplader te laten liggen!

4. Laat je accu nakijken als deze is gevallen
Ben je gevallen met je elektrische fiets? Of is je accu per ongeluk gevallen? Laat deze dan nakijken bij een specialist! Valschade kan je accu namelijk inwendig beschadigen waardoor deze niet helemaal meer werkt naar behoren. Probeer nooit zelf een accu open te maken. Ondeskundig gebruik is erg gevaarlijk! 

5. Controleer je accu regelmatig op beschadigingen
Het is verstandig om je accu regelmatig even te inspecteren op beschadigingen en vreemdheden. Merk je iets vreemds aan je accu, zoals lekkages, rook tijdens het opladen, een vreemde geur of oververhitting? Haal de accu dan direct van het stroom en leg deze buiten. Neem bij ontbranding direct contact op met 112 en vergeet hierbij niet te vertellen dat het om een e-bike accu gaat. Neem ook altijd even contact op met de leverancier van je e-bike zodra de situatie veilig is. Het is namelijk belangrijk om melding te maken van een incident als deze. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden