• Kunstenares Nanda van Alebeek (l) en bestuurslid Sabine Nijhof met haar zoon. Hij draagt een colbertje met daarop het nieuwe embleem.
• Kunstenares Nanda van Alebeek (l) en bestuurslid Sabine Nijhof met haar zoon. Hij draagt een colbertje met daarop het nieuwe embleem. (Foto: Lya Cattel)

De Wallepikkers introduceert eerste carnavalsembleem van Mispelgat

  •   454 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Carnavalsvereniging De Wallepikkers presenteert dit jaar voor het eerst een officieel carnavalsembleem. Het is ontworpen door kunstenares Nanda van Alebeek.

'Als het aan carnavalsvereniging De Wallepikkers ligt kleurt Mispelgat voortaan helemaal blauw-wit tijdens carnaval. En gaan de Mipelgatters gekleed in boerenkiel of uniformjasje met daarop originele carnavalsemblemen genaaid.

Voor het eerst presenteert de Zalbommelse carnavalsvereniging een eigen embleem, zoals ze in de Brabantse carnavalsstad Oeteldonk als vaste traditie hebben.

Kunstenares Nanda van Alebeek kreeg de opdracht en ging er enthousiast mee aan de slag. Het resultaat mag er zijn. De toren van de Sint-Maartenskerk staat er in vrolijke kleuren op en kijkt lachend naar beneden.

'Dè zie'k nou gère'

Daarmee sluit Nanda aan op het thema van 2019: 'Dè zie'k nou gère'. Rechts op het embleem is de Martinus Nijhoffbrug te zien, links het bekende beeld van Jip en Janneke dat aan de Waalkade staat. "Om de tekening van Jip en Janneke te gebruiken heb ik toestemming moeten vragen aan de Fiep Westendorp Foundation", vertelt Nanda. "Gelukkig vonden ze het een leuk idee. Jip en Janneke mochten erop, maar ze willen wel een exemplaar van het embleem hebben voor in hun archief."

Carnavalskleuren

Prins Maerten XVI (Harrie Kessel) en zijn Adjudant (Xander Kraai) zijn blij met het eerste echte Mispelgat-embleem. "Tijdens de optocht staan heel veel mensen langs de kant van de weg te kijken", vertellen ze. "Het valt ons al jaren op dat we dan vooral de Bossche carnavalskleuren rood, geel en wit zien. Ook dragen ze vaak carnavalskleding die bij Den Bosch past. Mensen vinden het leuk om carnavalssjaal te dragen, maar kiezen dan vaak voor die van Oeteldonk. Dat vinden wij jammer."

'Blauw-wit hart'

Ook het bestuur van De Wallepikkers vond dat er iets moet veranderen. "Wij hebben een blauw-wit hart", vertelt algemeen bestuurslid Sabine Nijhof. "Door de kleuren te benadrukken en door emblemen te gaan invoeren, willen we de betrokkenheid bij het Mispelgatse carnaval vergroten."

Elk jaar

Het bestuur besloot niet zomaar een embleem uit te geven, maar een professionele echt Bommelse kunstenaar uit te nodigen om met het ontwerp aan de slag te gaan. Afgelopen zaterdag, tijdens het Prinsenbal in De Poorterij, is het embleem officieel gepresenteerd en zijn de eerste exemplaren verkocht. Het is de bedoeling dat er elk jaar een nieuw embleem wordt ontworpen.

In het verleden konden Bommelaren de blauw-witte dassen kopen bij feestwinkel 't Geintje. Sinds die winkel niet meer bestaat, kunnen ze terecht bij Bas Bastiaanse aan de Hogesteeg 3 in Ammerzoden. "We hopen in de toekomst ook weer een verkooppunt in Zaltbommel te krijgen", zegt Xander.

Optocht

Carnaval is dit jaar van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 maart. De officiële start is op zaterdagochtend als Prins Maerten XVI de sleutel van de stad overhandigd krijgt en de onthulling van Ollie B op de Markt. 's Middags is de optocht, die dit jaar een andere, langere route heeft. "De optocht is voor veel mensen het hoogtepunt van carnaval", zegt Xander. Al sinds september steken carnavalsgroepen hun vrije uren in het bouwen van de grote carnavalswagens. Loopgroepen zijn al maanden aan het repeteren, in veel Bommelse huizen zitten mensen avond aan avond achter de naaimachine om de mooiste kostuums te maken. "Veel deelnemers vonden het jammer dat de route van de optocht aan de korte kant was. Daarom hebben we hem dit jaar wat langer gemaakt."

Nieuwe route

De optocht start op de Marten van Rossemsingel ter hoogt van de Koningin Wilhelminaweg. Vanaf daar trekt de stoet richting Gisbert Schairtweg. Halverweg slaan ze linksaf de Klipperstraat in en bij de Action weer linksaf de Vergtweg op. Via de Prins van Oranjestraat en de Gisbert Schairtweg naar de Johan van Oldenbarneveltstraat. Daarna door naar de Hugo de Grootstraat en de Johan de Wittstraat richting binnenstad. Via de Boschstraat gaan ze verder naar de Markt, waar een groot feest losbarst.

De carnavalsemblemen zijn voor 5 euro te koop op het Bouwersbal, 16 februari in The American Roadhouse of te bestellen via: info@dewallepikkers.nl

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK