Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Aleid Panjer: "Het maakt niet uit wie je bent, iedereen is welkom."
• Aleid Panjer: "Het maakt niet uit wie je bent, iedereen is welkom." (Foto: Philippe van Heusden)
De Beweegreden

Aleid Planjer uit Zaltbommel: 'Samen bewegen is als een warm bad' (deel 2)

  •   134 keer gelezen

BOMMELERWAARD: We moeten meer gaan bewegen. Deel 2 van een vijfdelige serie over De Beweegreden: de zelfstandig schoenenverkoopster.

In onze samenleving leven de meeste mensen in hun eigen bubbel van gelijkgestemde 'ons soort mensen'. Mensen van verschillende rangen, standen en herkomst communiceren nauwelijks meer met elkaar. Traditionele verbanden als vakbond, kerk of politieke partij boeten als plekken van samenkomst aan belang in. Ook in het onderwijs ontstaat sluipenderwijs een scheiding tussen wit en zwart.

Misschien zijn sport en bewegen wel het laatste bastion van ontmoeting, iets wat ons allen kan verbinden. Immers, bewegen is goed voor iedereen, of je nu jong bent of oud, hoofd- of handwerker, moslim of atheïst. Samen bewegen is ook veel leuker en je houdt het langer vol.

Iedereen is welkom

"Het sporten bij De Beweegreden op woensdagavond is voor mij een warm bad," zegt Aleid Panjer (60). "Het maakt niet uit wie je bent, wat je denkt of welk beroep je hebt. Iedereen is welkom en wordt gerespecteerd. Je bent met elkaar een uur intensief bezig. Ieder doet de oefeningen in een eigen tempo. Als je niet zes minuten kunt hardlopen, ga je wandelen. Vind je volleyballen niet leuk, kun je badmintonnen."

Motiverend zetje

Daarbij schept Egbert Braam, de sportleraar, een stimulerende sfeer, benadrukt Aleid: "Hij is geen groot prater, maar met aanwijzingen als 'hou vol' en 'rustig doorgaan' geeft hij wel steeds een motiverend zetje."

Schoenen op maat

Aleid Panjer voert samen met haar man Peter de schoenenspeciaalzaak Hoevens op de Markt in Zaltbommel. In 1990 namen ze de zaak over, die inmiddels al vijftig jaar bestaat. Ze kwamen daarvoor met hun jonge kinderen over uit Almelo, waar Peter al in de schoenen zat. Maar ook Aleid waren schoenen niet vreemd. Haar eerste baantje in Assen was verkoopster in een schoenenzaak. En haar vader werkte ook al in de schoenen.

Hoevens is een echte speciaalzaak en verkoopt schoenen van heel smal tot heel breed en van damesmaat 36 tot herenmaat 50. Naast gewone schoenen worden ook wandelschoenen verkocht. Mensen met klachten krijgen speciale zolen aangemeten. "De handel is veranderd door de opkomst van internet. Maar onze kracht is en blijft mensen persoonlijk advies te geven en schoenen op maat te bezorgen," zegt Aleid.

Fit

Een eigen zaak is hard werken. Daarnaast hadden Aleid en Peter een gezin met vier (intussen volwassen) kinderen. En inmiddels zijn ze oma en opa van zes kleinkinderen en een zevende in aantocht. "Doordat ik regelmatig sport, kan ik het allemaal beter volhouden. 's Avonds na het werken en eten koken wil ik energie overhouden," zegt ze. "Regelmatig intensief bewegen houdt mij fit."

Zwemmen

Paardrijden deed Aleid al van jongs af aan. Maar toen ze voelde dat dat niet genoeg was, ging ze er ook bij hardlopen. Toen ze vervolgens merkte dat andere spieren te kort kwamen, sloot ze zich via een vriendin aan bij De Beweegreden op woensdagavond. Dat was zo'n twintig jaar geleden. Bij het herstel van een blessure die ze een keer opliep, ontdekte ze de heilzame werking van zwemmen: bewegen zonder te belasten. Dus sinds enkele jaren zwemt ze ook minimaal eenmaal per week.

Met het gezin deden Aleid en Peter bovendien altijd sportieve vakanties: wintersport en 's zomers kajakken in wild water. Tegenwoordig gaan de kleinkinderen mee. Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Philippe van Heusden

Ook zin in bewegen?

De Beweegreden sport elke woensdagavond, behalve in de schoolvakanties, in sporthal De Ring aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Deelname kost 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden kan bij sportleraar Egbert Braam: 06-55797860.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK