• De jaarbijeenkomst vond plaats in Zuilichem.
• De jaarbijeenkomst vond plaats in Zuilichem. Foto: aangeleverd

Tuinders denken na over toekomst zonder gas

Algemeen 435 keer gelezen

ZUILICHEM • Een flinke groep tuinders kwam dinsdag naar de jaarbijeenkomst van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen in Zuilichem. Ze spraken over verduurzaming van de sector.

Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, trapte af met de ambitie en doelstelling die door de belangenbehartigingsorganisatie gesteld is voor de sector om landelijk toe te werken naar energieverduurzaming. Rochus van Tuijl, voorzitter van de Klankbordgroep Energie van het Glastuinbouwpact, ging in op de regionale aanpak van de Bommelerwaard & Neerijnen. "In het gebied wordt onder meer hard gewerkt aan een bedrijfsvoering zonder gas. Essentieel daarin is de samenwerking tussen tuinders in de regio."

Bijdrage provincie Gelderland
Gedeputeerde Peter Drenth besprak de rol van provincie Gelderland in deze duurzaamheidstransitie. Als de tuinbouw niet vooruit werkt, dan mist provincie Gelderland in de toekomst een belangrijke economische pijler. "Als u daarom met een goed verhaal komt over de CO2-leiding, dan heeft de provincie ruimte om financieel aan te vullen."

CO2 uit mest
De gedeputeerde ziet ook kansen in samenwerking binnen Gelderland zelf. Zo heeft de dierlijke sector in de provincie de mogelijkheid om groene CO2 te leveren uit mest. Hier liggen volgens Drenth kansen om een deal te sluiten. 

Gas levert de glastuinbouw warmte, elektriciteit en CO2 voor bloemen en planten om te groeien. De warmte kan steeds beter worden opgewekt met schonere energiebronnen als warmtepompen en aardwarmte. Een 'gasloze' teelt betekent echter wel dat ergens anders CO2 vandaan moet komen als voedingsstof voor bloemen en planten. Dit kan worden aangevoerd met bio-CO2.

Leidingwerk combineren
Rochus van Tuijl gaf aan dat er al vergaande afspraken zijn gemaakt om hiervoor een leidingnet aan te leggen. De aanleg van dit net kan tegelijk op lopen met de aanleg van een tuinbouwriolering, wat zorgt voor een schone verwerking van het afvalwater uit het gebied. De Zaltbommelse wethouder Adrie Bragt gaf overigens een week eerder aan dat de aanleg slechts op enkele plekken gecombineerd kan worden.

Elektriciteitsvoorziening 
Alliander was uitgenodigd om een toelichting te geven op de elektriciteitsvraag in het gebied. Telen zonder gas betekent immers een toenemende vraag naar elektriciteit. Bas van der Kallen legde uit hoe Alliander in deze capaciteit zal voorzien. "Als energiemaatschappij hebben wij de plicht om voldoende energie te leveren, maar we zeggen eerlijk dat dit voor ons ook nog een uitdaging is." Het netwerkbedrijf roept ondernemers op om tijdig hun plannen bekend te maken. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden