Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Wim v d Bogaard Hedel

Nieuwe impulsen voor Arckeldurper optocht

  •   1033 keer gelezen

AMMERZODEN • Stichting 't Malse Arckeldurp, de Raad van Elf en deelnemers en juryleden van de jaarlijkse carnavalsoptocht door het dorp hebben besloten dat dit jaar geen overlast gevende groepen mee kunnen doen aan de optocht.

Volgens alle betrokkenen zou de grote optocht op zondag een 'fraaie stoet van mensen en praalwagens' moeten zijn, 'die zich de taak hebben gegeven om het publiek en vooral ook elkaar te vermaken'. "Daar paste na een constructief gesprek in een zeer positieve sfeer geen groepen meer in die andere tot last zouden kunnen zijn door eerdergenoemde elementen", zo laat de organisatie weten. 'Sommige gezelschappen' deden voorgaande edities met 'oorverdovende muziek' en 'royaal drankgebruik' mee aan de stoet.

"De Raad van Elf was zeer content met deze gezamenlijke conclusie en zal er de komende optocht dan ook op toezien dat dergelijke excessen niet meer deel kunnen nemen aan de mooie optocht door het Ammerooise. In goed overleg zijn de normen weer vastgesteld welke een fraaie zondag tijdens het carnaval weer kunnen garanderen."

Kalverklasse
Om de jeugd een positieve impuls te geven heeft de organisatie van de optocht ook aangegeven dat de toekomstige bouwers van de grote optocht, de Kalverklasse, voor het eerst dit jaar deel mogen nemen in de grote optocht, in de voorste posities. De Kalverklasse zijn de jongeren van 12 tot 16 jaar, die wellicht een beetje te groot zijn voor de kinderoptocht. Onder strikte voorwaarden mogen zij onder begeleiding maar buiten mededinging alvast snuffelen aan de grote optocht.

Om dit enthousiasme te onderbouwen heeft Syboned uit Hedel aangegeven voor deze klasse een geldprijs beschikbaar te stellen op deze zondag. Maandag tijdens de kinderoptocht was er al een prijs voor deze categorie.

Route
Daarnaast wordt de route van optocht aangepast. De optocht in Ammerzoden heeft altijd te kampen met een slechte doorstroming en volgens de aanwezigen zou dit te maken hebben met de route. Hierin zou zich op een bepaald moment een 'saai stuk' bevinden, waar haast gemaakt wordt en er door de achterblijvers juist getreuzeld wordt op publieksrijke gedeelten.

De Raad van Elf heeft na een overleg intern besloten om ook hierin mee te gaan met de ideeën van de aanwezigen. De route zal dit jaar als volgt gaan lopen: start - WC de Haar - Haarstraat - Kerkstraat - Ammerstraat - Wellsedam - Schokkerstraat - Bernseweg - ontbinding. Deze route zal na dit jaar geëvalueerd worden.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK