Afbeelding

HRC'14 krijgt hulp bij reëel exploitatieplan voor nieuwe accommodatie

Algemeen 350 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeenteraad van Maasdriel trekt geld uit voor een extern bureau dat voetbalclub HRC'14 moet ondersteunen om snel met een degelijk exploitatieplan te komen voor het nieuwe clubhuis.

Dat was de uitkomst van de discussie dinsdag in de raadscommissie samenleving en financiën over dit onderwerp. De raad kiest hiermee een andere richting dan het college had voorgesteld. Die zag vooral mogelijkheden in multifunctioneel gebruik van de accommodatie. Daar valt namelijk budget voor vrij te maken.

Financieel niet haalbaar
Het plan waar HRC'14 zelf mee kwam is door de gemeente afgewezen omdat het financieel niet haalbaar is. De club komt vier ton tekort en vraagt dat bedrag als lening van de gemeente. Maar dat past niet in de regels.

Meer risico's
Daarnaast acht de gemeente de kans groot dat het tekort nog groter wordt. Een second opinion wijst namelijk uit dat het clubgebouw wel eens 1.350.000 euro kan gaan kosten, 210.000 euro meer dan HRC'14 heeft geraamd. Ook het uitgangspunt van de club dat vrijwilligers voor 540.000 euro aan werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren, vindt de gemeente hoog gegrepen.

Daarnaast is het onzeker of alle BTW wordt gecompenseerd met subsidie; dat gaat nog eens over 239.000 euro. Ook heeft HRC'14 geen rekening gehouden met de kosten voor het onderhoud van de velden, zo'n 12.000 euro per jaar.

Balen van vertraging
De partijen in de gemeenteraad zijn het ermee eens dat dit te veel risico's zijn, maar balen wel dat een goed onderkomen voor de fusieclub hiermee veel vertraging oploopt. Dat vinden de politici ook een belangrijke reden om niet het pad in te slaan dat het college voorstelde.

Geen draagvlak
"Dan gaat het allemaal nog langer duren. Bovendien proeven wij hiervoor geen draagvlak bij de voetbalclub en ook niet bij het plaatselijke dorpshuis", aldus Bianca Laheij (CDA). Het bestuur van dorpshuis De Parel bevestigt dat in een brief die dinsdag aan de raadsleden is gestuurd.

Snel advies
Een extern bureau kan de boel snel vlot trekken, schat Laheij in. "We betwijfelen of de chemie tussen de voetbalclub en het college nog aanwezig is." Bovendien zijn de mensen die er bij HRC'14 mee bezig zijn allemaal vrijwilligers, terwijl dit over grote bedragen gaat. Er staat wel al veel informatie op papier, dus hopelijk kan een adviseur snel met een reëel plan komen, liefst voor de raadsvergadering van 28 maart."

De andere partijen hebben hier ook wel oren naar. Voor de raadsvergadering van 14 februari maakt het CDA een gewijzigd voorstel, waarin ook komt te staan hoeveel geld er naar verwachting nodig is voor een extern advies. Wethouder Erik van Hoften gaf aan dat het college hier niet afwijzend tegenover staat.

Samenvoeging
HRC'14 is in 2014 ontstaan door een samenvoeging van de voetbalverenigingen van Rossum en Hurwenen. Sindsdien wordt gewerkt aan een gezamenlijke nieuwe accommodatie op de bestaande locatie in Rossum. Omdat de kantine in Rossum is afgebrand, kan de club nu alleen gebruik maken van de velden en het gebouw in Hurwenen. Die zijn verouderd en te klein. In totaal voetballen er bij HRC'14 zo'n driehonderd mensen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden