Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Rob & Robbies Streekvertelsels

Streekvertelsels: Geheimzinnige wederwaardigheden op kasteel Waardenburg

  •   91 keer gelezen
Foto: Rob Reis

Rob & Robbies Streekvertelsels

Het is wereldwijd bekend: kasteel Waardenburg is een spookslot. Parapsychologen, wichelroedelopers en spokenjagers drukken zich genuanceerder uit, en noemen kasteel Waardenburg een 'bijzondere krachtplek' die in één adem genoemd wordt met beroemde mysterieplekken als Stonehenge en Rennes-le-Château.

Hoe het ook zij, er gebeuren vreemde dingen. Voorwerpen komen spontaan uit zichzelf in beweging, er worden onbestemde geluiden van menselijke stemmen en voetstappen waargenomen terwijl er verder niemand aanwezig kan zijn, ja, er worden zelfs geestverschijningen gezien. Nog niet zo lang geleden vluchtte een jonge dame het kasteel uit omdat ze werd aangevallen door een klopgeest. En een medewerker op het kasteel vertelde me hoe plotseling een blikje Red Bull op zijn bureau uit zichzelf in beweging kwam.

In achttiende-eeuwse geschriften wordt al gesproken over de spookachtigheid van de Waardenburgse burcht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er door pseudo-wetenschappers onderzoek gedaan naar spoken en geesten. Jan Mostard bijvoorbeeld, schrijver van het boek Spoken en Kastelen in Europa (1977), noemt kasteel Waardenburg het griezeligste kasteel dat hij kent. In dat boek schrijft hij over een spookkamer waar midden in de nacht vreemde geruchten worden waargenomen en over een zwevend schilderij dat over een oude kast vliegt en op onverklaarbare wijze op de vloer terechtkomt, zonder dat er iets beschadigd is.

Andere schrijvers zien in het oorspronkelijk achthoekige grondplan van het middeleeuwse kasteel een deels verdwenen Tempeliersburcht, waar de Heilige Graal werd bewaard. Ook zijn er onderzoekers die een maçonnieke betekenis vermoeden met betrekking tot de Steen der Wijzen, die genoemd wordt in de Faustsage, een verhaal dat al eeuwen in Waardenburg wordt verteld. Dat verhaal vertel ik volgende maand.        

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK