Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Aram Bartholl, 'Map', Stadspark Valkenberg, Breda.
• Aram Bartholl, 'Map', Stadspark Valkenberg, Breda. (Foto: Jeroen Stijlaart)
Projectruimte PUBLIEK

Tot volgend jaar, tot kunst!

  •   186 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Projectruimte PUBLIEK wil kunst dichterbij het publiek brengen. Elfde en laatste aflevering van een serie over kunst: kunst als 'ontroerend' goed. De auteur van de serie, Philippe van Heusden, neemt vandaag afscheid.

Binnen ben ik, maar ook buiten. Eigenlijk overal waar kunst(enaars) en publiek samenkomen. Uit nieuwsgierigheid. Omwille van de kunst zelf. Dus het geld even buiten beschouwing gelaten. Dat vertroebelt de zaak te veel.

Niet dat geld onbelangrijk is. Maar bij kunst gaat het niet primair om geld. Het verhindert zelfs een onbevangen blik. En daar gaat het wel om. Kunst op haar best geeft een andere blik op de werkelijkheid. Ze ontregelt de vastgeroeste denkbeelden en waarden. Ze verwondert. Ze vervreemdt. Ze laat je anders kijken. Ze bevrijdt. Ze verrijkt. Ze is ontroerend goed!

Welkom

Schroom dus niet om binnen of dichtbij te komen. Je bent van harte welkom. Wie je ook bent, arm of rijk, hoog- of laaggeletterd, zwart of wit, man, vrouw of kind. Ik ben geen kerk waar je niet mag praten. Geen gewijde ruimte waar je schuifelend en met eerbied rond moet lopen. Ik ben laagdrempelig. Liever geen kunsttempel waardoor je overweldigd wordt. Die je nietig maakt. Liever juist de sfeer van het gewone leven, een marktplein, huiskamer, kroeg of rommelig atelier. Of alles ineen.

Ontspan

Kom dus en ontspan. Werp de aarzeling van je af. Kom dichterbij. Betast het kunstwerk als dat mag. Laat je raken. Stel gerust ook vragen. Knoop een gesprekje aan. Kunstenaars vertellen graag over hun werk. Over wat hen beweegt. Over het materiaal wat ze gebruiken. Over wat ze willen communiceren.

En weet wat je zo leuk is? Zij hebben geen monopolie op de betekenis van hun kunst. Die mag jij bepalen. Soms steekt er ook helemaal geen verheven idee of boodschap achter. Soms lijkt het gewoon wat het is. Of het materiaal zelf, de schoonheid van de vorm of de kleur zijn de boodschap. Het boek of linnen doek dat als vorm inhoud is geworden. Alles kan.

Geniet

Kom dus en geniet. Prikkel al je zintuigen. Geniet van de vormen, woorden, kleuren, klanken, bewegingen. Ontdooi. Leg je pantser af. Word ontvankelijk. Luister naar de wind die suist om een sculptuur. Voel de hitte van de zon op het brons van Sint Maarten. Dompel je onder in de gracht die klotst op de Pracht. Onderga de stilte na de laatste trilling van de snaar van een gitaar. Laat je betoveren door het blauwe licht op de grens van dag en nacht.

Merk het bijzondere in het alledaagse op. Wees even helemaal verrukt en weg. En land weer op aarde. Hopelijk gelouterd en verkwikt. Misschien ook geïnspireerd en geactiveerd tot mededogen voor mensen in de knel, dichtbij en ver weg. Of tot kleine stapjes voor een beter leefklimaat. Soms is kunst met de hele bevolking 7000 bomen planten en onderhouden. Idee?

Droom

Zo wil ik zijn, de droom van Projectruimte PUBLIEK: een open tentoonstellingsruimte, een plek van ontmoeting. Niet perse van steen of op een vaste plek. Binnen zowel als buiten. Soms hier in een atelier in de binnenstad, dan daar bij Hitachi of in Pand 9. Op Facebook en op Instagram. Bij dag in de Sint-Maartenskerk, bij nacht op de Waalkade. Met een debat in de Tapperij en een expositie annex tijdelijke werkplaats in containers. Maar niet altijd af en gelikt en strak, ook experimenteel en verrassend, ook gekke dingen, ook om te lachen.

Het jaar 2019 belooft een prachtig kunstjaar in onze regio te worden. Tot volgend jaar, lieve mensen, tot kunst!

Philippe van Heusden

OPROEP

Mijn deuren staan open voor artistieke en inhoudelijke ideeën. Heb je er een? Neem contact met mij op via projectruimtepubliek@gmail.com en ontdek de mogelijkheden.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK