• 'Somthing Rotten' in 1966 in actie op het podium van het dorpshuis in Hurwenen.
• 'Somthing Rotten' in 1966 in actie op het podium van het dorpshuis in Hurwenen. Foto: aangeleverd

Boek en tentoonstelling over popcultuur Bommelerwaard

Algemeen 612 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Tien jaar geleden begon een groepje Bommelaren aan een boek over de popcultuur. De draad wordt nu weer opgepakt.

De popbandjes in de stad Zaltbommel hebben ze redelijk in kaart gebracht. Maar nu hopen de makers van een boek en tentoonstelling over de popcultuur in de Bommelerwaard ook alle informatie te krijgen over bandjes, die actief waren in de dorpen. Onderaan dit artikel staat een lijst van bandjes waar ze meer van willen weten. Ook over de verschillende uitgaanscentra zoeken ze informatie.

Aad Zilverschoon interviewt bandleden over hun muzikale activiteiten in het verleden. Majo Slosser, beheerder van Museum Stadskasteel, verwerkt de teksten. Beheerder Rein van Willigen van de Sint-Maartenskerk controleert en redigeert de teksten. Erik Vos neemt de vormgeving voor zijn rekening.

Tien jaar geleden werd de eerste aanzet voor het boek gegeven. "We hebben toen al veel informatie verzameld", vertelt Majo Slosser. "Na een tijdje viel het project stil en nu pakken we het met een paar mensen weer op."

Jaren zestig

De Bommelerwaard kende vanaf de jaren zestig een levendige muziekcultuur.

Jongeren gingen elke zaterdagavond luisteren naar bandjes. "Bijvoorbeeld in 'De Kiet', de kantine van de ijsbaan, waar bandjes ook konden repeteren", zegt Majo.

Enterprise

Maar ook jeugdsoos Enterprise in Aalst, Butterfly in Haaften, Turning Point in Kerkwijk, het Zwarte Paard in Velddriel en De Kroon in Kerkdriel waren geliefde plekken. Jongeren uit de hele Bommelerwaard stapten in het weekend op de fiets om hier naar hun favoriete bandjes te komen luisteren.

Tijdbalk

De initiatiefnemers willen zoveel mogelijk namen van bandjes en bandleden in het boek vermelden. "We hopen er een soort tijdbalk van te maken", vertelt Aad Zilverschoon, die dit jaar onder andere de tentoonstelling rond Duncan Obreen heeft georganiseerd. De tijdbalk moet starten rond 1960 en door lopen tot ongeveer 2010.

Bandjes veranderden nogal eens van samenstelling en van naam, in het schema moet meteen zichtbaar zijn wat die veranderingen waren. Sommige lijntje lopen wel veertig jaar door.

Muziekkollektief

Belangrijke informatie vonden Aad en Majo in papieren van het Muziekkollektief, een organisatie die begin jaren tachtig werd opgericht om bandjes te coachen en te faciliteren. Zilverschoon heeft een lijst met namen van bands (zie links op deze pagina) waarover hij graag meer wil weten. "Behind d'n Daik en 'Mamma heeft geen kloten'", lacht hij. "Mooie namen toch."

"En The Blackies Synthesis uit Ammerzoden", vult Majo aan. "We hebben een opname gevonden uit 1971, die is gemaakt door de toenmalige lokale omroep TransMedia. Of The Shouts, in 1965 opgericht in Kerkdriel."

Majo en Aad hebben zelf ook lang gespeeld in popbandjes. Met lange haren, spijkerbroeken met wijd uitlopende pijpen en overhemden met puntkragen repeteerden ze en traden ze op op poppodia in de regio.

The Shuffles

Een flink aantal Bommelerwaardse muzikanten schopte het verder dan de lokale podia. Zoals Henk van den Heuvel, die speelde in The Shuffles met Albert West. Hij is mede-schrijver van de grote hit 'Cha-la-la I need You'.

Met het boek hopen de makers een compleet naslagwerk te maken over de popcultuur in de Bommelerwaard. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor een tentoonstelling.

De Poorterij

Aad is hierover al in overleg met Ron Cretier van de Poorterij. "Ik stel me voor dat we de tentoonstelling inrichten in de theaterzaal", zegt hij. "Met op het podium een drumstel uit die tijd en andere instrumenten. Misschien kunnen we op een groot scherm de vele foto's projecteren die we gevonden hebben en ook geluidsopnamen laten horen. Hiervoor zullen we wel oude spoelenopnames moeten omzetten naar digitaal."

Maar eerst moeten de bandjes uit de dorpen in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel dus nog in kaart gebracht worden. En alle uitgaanscentra uit het verleden. Een omvangrijke groep.

"Ik denk dat het nog wel een jaar, misschien wel twee jaar duurt voordat we alle informatie compleet hebben", zegt Majo. "Maar we moeten wel een beetje opschieten, de bandleden beginnen aardig op leeftijd te raken."

Britta Alink

Oproep aan (oud)muzikanten

De makers van het boek en de tentoonstelling over de popcultuur in de Bommelerwaard (zie interview rechts op deze pagina) zijn nog op zoek naar mensen die iets weten over of zelfs meegespeeld hebben in de onderstaande bandjes, die waarschijnlijk vooral uit de dorpen komen.

Be Careful
Dr.
Nightbeat
The Nozems
The Nurds
The Roof
Rudy and the Roofs
The Tjapman band
Voluntary Exile
Uncle Willy
Murphy's Law
Born to the river
Behind d'n Daik
Cees Donker (een troubadour)
RF
De Bedoeling
New Annoyance
IQ and the Idiots
The von Geilenbach Gang
Swop Shop
Kurk
Zoendapp
Mama heeft geen kloten
Freddy Cavalli
Digital Socks
Sepulchral Voice
Sacred Love
Crossing Borders
Chiaroscura
The Screw
The Candles
The Island of man
Hot Eskima
Klapband
7th Avenue
Zoelewapdewi

Majo Slosser en Aad Zilverschoon hopen dat er mensen zijn die informatie hebben over deze bandjes, wie speelden er in, wat was het repertoire. Waar repeteerden ze en hoe zagen de optredens er uit. Zijn er nog foto's en misschien wel geluidsopnamen.

De namen van deze bandjes zijn onder andere naar voren gekomen in publicaties van het Muziekkollektief. Of ze stonden in aankondigingen van concerten en festivals in lokale kranten.

Mensen die er iets over weten, kunnen contact opnemen met Majo Slosser via e-mail: stadskasteelzaltbommel@kpnmail.nl  (Majo beantwoordt zijn mails na de Kerstdagen)

• Parklane.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden