• Vrijliggende fietspaden zijn veilig, maar duur in aanleg.
• Vrijliggende fietspaden zijn veilig, maar duur in aanleg. Archieffoto: Janneke Boogaard

Enquête fietsveiligheid: dijken en rotondes punt van zorg

Algemeen 133 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De veiligheid van fietsers in het Bommelerwaardse verkeer baart veel leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl zorgen. De gemeenten geven desgevraagd uitleg bij opmerkingen van het panel.

"Ik ben een paar keer gered door mijn goede fietsrem", verzucht een deelnemer aan het panel. Bijna de helft van de 244 leden die vragen over fietsveiligheid beantwoordden, ervaart minstens één keer per maand een onveilige situatie. Bijna tachtig procent kan één of meer gevaarlijke plekken of routes aanwijzen.

Dijken
Rotondes en dijken komen het meest voor in de opmerkingen. Bij veel dijken is daar weinig aan te doen, constateert een verkeersspecialist van de gemeente Zaltbommel: die zijn gezien hun ligging moeilijk aan te passen. De gemeente Maasdriel vult aan: "Bij onderhoudswerkzaamheden proberen we wel verbeteringen door te voeren zoals markeringen op het asfalt en het terugbrengen van de maximumsnelheid."

Meidijk
Specifiek wordt de kruising van de Meidijk met de provinciale Van Heemstraweg in Zuilichem veel genoemd als gevaarlijk punt voor fietsers. "Hier wordt momenteel middels handhaving op het vrachtwagenverbod al volop aandacht aan besteed. Op langere termijn staat hier een rotonde gepland, ook voor de bereikbaarheid van de glastuinbouw", meldt de gemeente Zaltbommel.

Rotondes
Bij rotondes zorgt de voorrangssituatie voor verwarring, vinden panelleden. Een verkeersspecialist van de gemeente Zaltbommel legt uit: "Wij sluiten zoveel mogelijk aan bij de landelijke richtlijnen voor rotondes. Dat betekent: binnen de bebouwde kom hebben fietsers voorrang, buiten de bebouwde kom niet. Dat is ook de reden dat de schaapjesrotonde laatst is aangepast, deze ligt binnen de bebouwde kom en nu hebben fietsers daar voorrang. We konden dit tegelijk met onderhoudswerkzaamheden aanpassen."

Vrijliggende fietspaden zijn duur
Dat aanpassingen zoveel mogelijk worden gecombineerd met onderhoud heeft een logische reden: de kosten. Vooral bij vrijliggende fietspaden - een veel geuite wens - zijn die hoog. De woordvoerder van Maasdriel licht toe: "Een standaard vrijliggend fietspad in twee richtingen is minimaal 3,0 meter breed. Aan beide zijden is ook een berm nodig. Die totale ruimte is meestal niet direct beschikbaar. Het aankopen van gronden, het verleggen van watergangen et cetera is ingrijpend en kostbaar, als het al mogelijk is. Heel grof kunnen we stellen dat één kilometer vrijliggend fietspad zo'n één miljoen euro kost."

H.C. de Jonghweg
De oversteek van de Van Heemstraweg ter hoogte van de H.C. de Jonghweg in Rossum is ook een zorgenkindje. Vorige maand raakte daar nog een fietser ernstig gewond. "Het kruispunt voldoet voor wat betreft inrichting, bebording en markering. De wegenstructuur is echter niet duidelijk. Het gevaar van deze oversteek wordt onderkend", aldus gemeente Maasdrie, die hierover overleg heeft met de provincie. "Er zijn nog geen beslissingen genomen over verbeteringen."

Station en Koningin Wilhelminaweg
In Zaltbommel worden de rotonde bij het station en, een stukje richting stad, de Koningin Wilhelminaweg net voorbij het A2-viaduct genoemd als gevaarlijke punten. De gemeente Zaltbommel denkt dat hier vooral de drukte parten speelt, waarbij het gedrag van de verkeersdeelnemers mede bepalend is. Panelleden zien dat ook.

Tips
De meest gegeven tip ter verbetering van de fietsveiligheid is fietsers opvoeden (54 procent). Daarna volgt een andere inrichting van wegen (48 procent) en daarna (37 procent) automobilisten wijzen op gevaarlijk gedrag.

De complete resultaten van deze enquête en uitgebreide reacties van de gemeenten zijn te vinden op www.tipbommelerwaard.nl

Daar kan iedereen die in de Bommelerwaard woont of werkt zich ook opgeven om deel te nemen aan het panel. Leden krijgen ongeveer acht keer per jaar een vragenlijst gemaild en kunnen per keer bepalen of ze meedoen. Uiteraard worden de antwoorden anoniem verwerkt. TipBommelerwaard.nl is een samenwerking tussen nieuwsblad Het Kontakt en Toponderzoek.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden