Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Rob & Robbies Streekvertelsels

Streekvertelsels: Spokerijen in Zaltbommel

  •   59 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

'Zaltbommel is een echte spookstad', zo liet ik me jaren geleden door een internationaal vermaarde spokenjager wijsmaken. Er is inderdaad een groot aantal spookverhalen, waaronder die over de spokende monniken in de Sint-Maarten en de dwaallichtjes bij de Kloosterwiel. Of wat te denken van de verbranding van een heks in het jaar 1557, waarbij de scherprechter zelf zwaar gewond raakte omdat die te veel buskruit had gebruikt bij het aansteken van de brandstapel. Het zijn fascinerende verhalen.

Maar het is de zuidzijde van de oude binnenstad die het meest spookt, in het bijzonder het gebied tussen Oliemolen, Nonnenstraat en Ravelijnbolwerk. In 2004 fotografeerde een spokenjager een geestverschijning in de vorm van een zogenaamde orb (lichtbol) op de Joodse begraafplaats van dat bastion. Van wie zou die geestverschijning zijn? En wat zou er zich hebben afgespeeld? Misschien dat het volgende verhaal enig licht werpt op de spookachtigheid van dat deel van de vestingstad.

Op de plek nabij de begraafplaats aan het begin van de Boschstraat stond in de zestiende eeuw een indrukwekkende stadspoort, de Bossche Poort genaamd. In die poort was ook een beruchte gevangenis gevestigd, waar in het jaar 1542 een zekere Huibert Selkaart was opgesloten. Selkaart was in het rooms-katholieke Zaltbommel een verwoed propagandist van het protestantisme. Dat zorgde voor zoveel onrust in de stad, dat de beste man uit voorzorg maar werd opgesloten. De volgende dag zou Huibert wel weer worden vrijgelaten.
Maar dat gebeurde niet. Dronken bewakers haalden Huibert uit zijn cel, bonden hem vast en gooiden hem in de Waal, waar hij jammerlijk verdronk. Dat het in de omgeving van de Bossche Poort nog steeds spookt, is misschien wel aan die gebeurtenis te danken.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK