Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Bus verdwijnt uit Nieuwaal en komt vaker in Aalst

  •   582 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Busvervoerder Arriva komt vanaf 11 december niet meer door Nieuwaal. Voor de route Aalst, Nederhemert, Delwijnen, Kerkwijk naar Zaltbommel wordt juist een nieuwe buslijn ingezet.

Het Dorpsplatform in Nieuwaal is 'behoorlijk boos' over het schrappen van de dienstregeling en heeft bezwaar aangetekend.

Geen mogelijkheden

De gemeente Zaltbommel heeft begrip voor de bezwaren vanuit Nieuwaal. "Maar op dit moment zijn er geen mogelijkheden om het vanuit de gemeente te veranderen", aldus de gemeente.

De provincie Gelderland is opdrachtgever voor het busvervoer, uitvoerder is Arriva. "Deze twee partijen zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het busvervoer, dus zaken als dienstregeling, routes, frequenties", legt een woordvoerder van de gemeente Zaltbommel uit. "Voor het opstellen van een nieuwe dienstregeling heeft Arriva een beperkte vrijheid. Daarnaast overlegt de vervoerder met de provincie, met de buurtbusverenigingen en met de vereniging van consumentenorganisaties ROCOV. Die organisatie behartigt de belangen van OV-reizigers in Gelderland en heeft een formele adviesfunctie voor vervoersplannen en dienstregelingen."

Complete plaatje

Deze zomer heeft Arriva met de gemeente Zaltbommel contact gehad over de voorgenomen wijzigingen. "Het verschuiven van routes, wat voor Nieuwaal ongunstig uitpakt, is blijkbaar nodig om het complete plaatje aan te kunnen bieden", aldus de gemeente.

Laag OV gebruik

Volgens Arriva laten de reizigersaantallen op de route van de vaste lijn 49 door de Waaldorpen een laag OV gebruik zien. Zo stappen er bij de drie haltes in Nieuwaal gemiddeld per dag in totaal vijf mensen in in de twee richtingen.

Capaciteitsproblemen

"Tegelijkertijd ziet Arriva dat op de route van buurtbus 268 (Aalst, Nederhemert, Delwijnen, Kerkwijk naar Zaltbommel) capaciteitsproblemen zijn", aldus de gemeente. "Zowel in de ochtend als middagspits is het druk in de buurtbus en komt het voor dat reizigers soms niet mee kunnen, omdat er maar maximaal acht personen mee mogen. Voor deze route zet Arriva een nieuwe buslijn in ter ontlasting van de te kleine buurtbus."

Bezwaar

Dorpsplatform Nieuwaal raadt gedupeerde reizigers aan om bezwaar aan te tekenen bij Arriva en het ROCOV.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK