• De try-out smaakte naar meer.
• De try-out smaakte naar meer. Foto: Janneke Boogaard

Kompas start met De Wereldkeuken

Algemeen 660 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Kennismaken met andere culturen en eetgewoonten, dat kan vanaf januari in Pand 9.

"Doe er maar een eetlepel zout bij", zegt Hakima. "Een afgestreken lepel?" vraagt één van de cursisten. Hakima lacht: "Daar doen we niet aan in de Marokkaanse keuken! Net zoals zout of suiker op tafel zetten om in je eigen soepkom of theeglas te doen. Dat is echt minder lekker dan wanneer het er in de keuken al in gedaan is. Of zou dat tussen onze oren zitten?"

Leren
Samen eten leert je veel over andere culturen, en soms over die van jezelf. Dat blijkt in elk geval uit de try-out van De Wereldkeuken, een initiatief van multiculturele organisatie Kompas Bommelerwaard.

Ontmoeten en verbinden
Henny Jacobs-Udo van Kompas vertelt enthousiast: "We gaan een kookcursus opzetten met als doel 'ontmoeten en verbinden'. Mensen kunnen zich steeds voor drie avonden opgeven als deelnemer. Iedere maand staat een specifiek land centraal, de 'chef-kok' is iemand uit dat land. Op de laatste avond kunnen gasten komen eten."

Drie gangen
Toneel van De Wereldkeuken is de volledig ingerichte keuken van Reinier van Arkel in Pand 9. Drie grote fornuizen en twee kookeilanden bieden genoeg ruimte voor negen cursisten, die drie gangen maken.

Pruttelen
Hakima is vandaag de chef. "Laat die pruimen maar rustig pruttelen, je hoeft niet de hele tijd te roeren", tipt ze, terwijl Habiba uitlegt hoe de tajine werkt: "Je hoeft er geen water bij te doen, de groenten en kip worden gestoomd. Dat geeft een heerlijke smaak. Maar eerlijk gezegd kook ik er thuis ook niet zo vaak mee!"

Vaardigheden en gezond eten
Henny: "Voor de try-out en voor de eerste officiële ronde in januari hebben we de Marokkaanse keuken gekozen, dat is niet al te moeilijk omdat er veel mensen met Marokkaanse roots bij Kompas actief zijn. In februari volgt de Syrische keuken, daarna de Italiaanse, Ethiopische, Nederlandse, Afghaanse, Poolse en Indonesische. Door de cursus leren mensen elkaars cultuur kennen, en de chef-kok krijgt de gelegenheid om organisatorische vaardigheden te oefenen. Ook aandacht voor gezond eten is onderdeel van het project. We hopen dat we subsidie krijgen voor dit idee."

Planning
De kip tajine verspreidt inmiddels een heerlijke geur. De organisatoren kijken nog even op hun horloge: klopt de planning zoals ze die hadden bedacht? Intussen vult Henny haar draaiboek aan: gezellige kaarsjes voor op tafel moeten er nog komen, en niet vergeten een moment stilte te vragen voor het eten.

Volgende keer weer
De gasten zijn aangeschoven aan twee grote tafels. Na de pittige harira (Marokkaanse tomatensoep) wordt het hoofdgerecht opgediend. "Officieel eet je met z'n allen rechtstreeks uit de tajine, maar jullie mogen het eten nu gewoon op je eigen bord scheppen", zegt Hakima lachend. De schotel met kippenpootjes, wortel, aardappel, doperwten, olijven en gekarameliseerde pruimen vindt gretig aftrek. Enkele gasten die speciaal waren uitgenodigd voor de try-out besluiten: "Volgende keer komen we weer en brengen we onze mannen mee."

Praktische informatie
Eerste cursusdata: donderdag 10, 17 en 24 januari van 17:00-20:00 uur; aanmelden tot 4 januari
Kosten: 6,00 euro per maand voor de cursisten; gasten op de derde avond (aanvang 18:30) betalen 10,00 euro excl. drankjes
Aanmelden en meer info: info@kompasbommelerwaard.nl
• Organisatie: Kompas met steun van Vluchtelingenwerk, Buurtteam, Stichting Welzijn Bommelerwaard, Prezzent, Reinier van Arkel, Humanitas en de Voedselbank

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden