Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• V.l.n.r., boven: Tesfaldet, Biniam, Kibrom, Simon, Abdullahi; onder: Daniel, Kidane, Gebreyonas, Samson. Niet op de foto: Yordanos, Yonas, Abdulkadir, Zenb en Zahra.
• V.l.n.r., boven: Tesfaldet, Biniam, Kibrom, Simon, Abdullahi; onder: Daniel, Kidane, Gebreyonas, Samson. Niet op de foto: Yordanos, Yonas, Abdulkadir, Zenb en Zahra. (Foto: Lya Cattel)

Hedelse statushouders organiseren nieuwjaarsmaaltijd

  •   485 keer gelezen

HEDEL/AMMERZODEN • Vorig jaar organiseerden vijf vluchtelingen een maaltijd voor hun buren in Hedel. Dat bracht veel teweeg. In januari komt er een vervolg.

Burendag 2017: ruim zestig mensen schuiven aan om Nederlandse en Afrikaanse hapjes te proeven, klaargemaakt door vijf nieuwe buurtgenoten. Ze zijn statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - en hebben een huis toegewezen gekregen in Hedel. En nu moeten ze integreren. Maar dat gaat niet zo makkelijk in je eentje.

Verschil
Het vijftal greep dan ook met beide handen het voorstel van enkele betrokken vrijwilligers om te gaan koken voor de buurt. "We wilden heel graag mensen leren kennen. Toen we de uitnodigingen hadden uitgedeeld, merkte ik al een verschil. De mensen waren meer open, ze groetten me bij het boodschappen doen, ik voelde me welkom", vertelt Abdulkadir, die inmiddels werk heeft bij Prochamp.

Baan
De Burendag leverde twee van zijn huisgenoten zelfs rechtstreeks een baan op: zij maakten tijdens de maaltijd kennis met de familie De Laat van De Laat Koudetechniek in Ammerzoden. Eén van hen is Simon, hij komt oorspronkelijk uit Eritrea. "Ik heb aardige collega's, zij leren mij veel over het onderhoud van airco's. We spreken zoveel mogelijk Nederlands, alleen als ik een woord niet begrijp gebruiken we Engels. Door de Nederlandse woorden steeds voor mezelf te herhalen, onthoud ik ze. Dit werkt beter dan taalles op school, want de woorden die je daar leert gebruik je niet zo vaak."

Veertien
Simon gunt andere statushouders die hij kent óók een baan. Dat is één van de redenen waarom het groepje graag nogmaals een maaltijd wilde organiseren. Inmiddels zijn ze met zijn veertienen. Gezamenlijk nemen ze de kosten op zich, ze krijgen alleen nog wat hulp bij hand- en spandiensten zoals het uitprinten van de uitnodigingen die deze week verspreid zijn. De buren, collega's en werkgevers moeten zich wel even opgeven als ze van plan zijn te komen.

Gezellig
"Jullie Nederlanders houden van 'gezellig', dus gaan wij een feestje voor jullie organiseren", roept Abdullahi enthousiast via de telefoon. Hij belt tijdens het interview vanaf zijn werk: ook hij vond een baan, zij het in het verre Haaksbergen. In zijn geboorteland Somalië was hij prothesemaker, nu maakt hij steunzolen, dat komt in elk geval in de buurt. "We zijn heel blij om nog een keer een burendag te houden, we hopen dat er nieuwe mensen en bedrijven komen."

Nieuwjaarsfeestje
Om niet te hoeven wachten tot september wordt het dit keer een nieuwjaarsfeestje, op zaterdag 5 januari op Blankensteijn 9 in Hedel. Mensen die geen uitnodiging hebben ontvangen maar graag kennis willen maken met de statushouders, of die denken iets voor hen te kunnen betekenen, kunnen zich melden via de redactie van deze krant: redactie.bommelerwaard@kontaktmediapartners.nl. "Met meer taalstages zouden we heel blij zijn!"

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK