• Mary Ttito Fernandez Baca nam deze zomer de praktijk van dokter Vollenberg over.
• Mary Ttito Fernandez Baca nam deze zomer de praktijk van dokter Vollenberg over. Foto: Lya Cattel

Dokter Ttito voelt zich thuis in Zaltbommel

Algemeen 1.549 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In juli van dit jaar nam de uit Peru afkomstige Maryk Ttito Fernandez Baca de praktijk van dokter Ruud Vollenberg in Zaltbommel over.

Ruim tien jaar werkte ze als huisarts in haar woonplaats Den Bosch. In juli van dit jaar nam ze de praktijk van dokter Ruud Vollenberg in Zaltbommel over.

Wielewaal

Voor patiënten betekent dat een dubbele verandering: de praktijk is verhuisd van de dit jaar afgebroken oude Aak naar de kantoorruimte van STMR in de Wielewaal én ze moeten wennen aan hun nieuwe vrouwelijke huisarts, die van Peruaanse afkomst is. "Tot nu toe zijn de reacties alleen maar positief", zegt de goedlachse dokter Ttito in vloeiend Nederlands met een onmiskenbaar Spaans accent. Haar uitspraak doet een beetje denken aan die van Koningin Maxima.

Chirurg

De 45-jarige huisarts kwam in 2001 voor de liefde naar Den Bosch. Ze was in Peru al afgestudeerd als arts en chirurg en wilde samen met haar man hier een toekomst opbouwen.

Universiteit Nijmegen

Nederland erkende haar diploma's in die tijd nog niet en dus ging ze, nadat ze eerst de taal voldoende onder de knie had, terug naar de collegebanken. Aan de Universiteit van Nijmegen haalde ze in drie jaar tijd de benodigde papieren door co-schappen te lopen en een jaar lang te blokken.

Huisartsenopleiding

In 2005 werd ze toegelaten tot de huisartsenopleiding aan de Radboud Universiteit. De opleiding hier en in haar vaderland waren grotendeels gelijk, merkte ze. "Peru is gericht op de Verenigde Staten", legt ze uit. Maar verschillen zag ze natuurlijk ook. Zo was er in Peru veel aandacht voor infectieziekten, die er in die perioden nog veel voorkwamen. En hier in Nederland is veel meer aandacht voor ouderenzorg en de 'welvaartsziekten' zoals hart- en vaatkwalen.

Waarnemingen

Na haar co-schappen in onder andere het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Tweesteden Ziekenhuis Tilburg en het Radboudziekenhuis was haar keuze definitief gemaakt; Maryk wilde door als huisarts. "Ik had een leuke stage gelopen in Den Bosch en kon aan die praktijk verbonden blijven", vertelt ze. "Daarnaast deed ik veel waarnemingen en kwam ik ook in Zaltbommel terecht, onder andere bij de Huisartsenpost. Ik woon aan de Hedelse kant van Den Bosch, dus de afstand is niet groot. Ik voelde me snel thuis in Zaltbommel, het is een leuke plek, een mooie stad en de mensen zijn heel aardig."

Uitdaging

Toen dokter Vollenberg haar belde om te vragen of zij misschien zijn praktijk wilde overnemen, hoefde ze daar niet lang over na te denken. "Ik had er meteen veel zin in, was toe aan een nieuwe uitdaging", vertelt ze. Maryk houdt 3,5 dag spreekuur, de rest van de week heeft ze tijd voor administratie, visites, overleggen en andere taken. Ernanie de Boer, die als sinds 2011 in de praktijk van Vollenberg werkte, neemt twee dagen spreekuren voor haar rekening, zodat patiënten vijf dagen per week terecht kunnen.

Praktijkondersteuners

De twee huisartsen worden bijgestaan door de praktijkondersteuners Birgit Koning en Kim van Bruchem-Boelaars. "De praktijkondersteuners doen ontzettend goed werk", licht Maryk toe. "Birgit richt zich op GGZ-patiënten, Kim op chronisch zieken zoals diabetici of mensen met COPD. Een intakegesprek kan tot een uur duren. Ze geven uitgebreid voorlichting over het ziektebeeld en begeleiden patiënten bij medicatie gebruik."

Goed team

De praktijk kan verder rekenen op assistente Monique van Boxtel, die jarenlang bij Vollenberg werkte en Sharon Leemans. Ook is er op dit moment een stagiaire bij de assistentes. "We hebben een heel goed team", constateert de huisarts tevreden.

Ruim vijf maanden werkt Maryk nu in haar nieuwe praktijk. "Zorg wordt steeds complexer", vertelt ze. "Huisartsen krijgen er steeds meer taken bij. Maar dankzij het fijne team, gaat dat heel goed."

Dokter Ttito heeft de praktijkruimte gehuurd voor minimaal twee jaar. In de toekomst hoopt ze te kunnen verhuizen naar een nieuw gezondheidscentrum dat mogelijk gebouwd gaat worden in de Waluwe. Maar voorlopig kunnen patiënten dus gewoon terecht in de Wielewaal, via de ingang van STMR.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden