• Docente Vivian Peeters met twee leerlingen aan het werk.
• Docente Vivian Peeters met twee leerlingen aan het werk. (Foto: Emely de Louw)

De Brug start pilot voor 'anders lerende' kinderen uit groep 7/8

  •   349 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zes leerlingen uit groep 7-8 van verschillende basisscholen in de Bommelerwaard komen elke donderdagmiddag naar Praktijkschool De Brug. Zij doen mee aan de pilot 'PrO-Actief', speciaal voor kinderen die beter kunnen leren door dingen te doén.

Deze donderdag krijgen de kinderen les in de keuken. Docent en vaste begeleider van het groepje Vivian Peeters gaat in op de theorie voordat de kinderen gevulde speculaas gaan maken.

Handen wassen

Daarna neemt praktijkdocent Hannelore van Ooijen het over. Eerst een schort omdoen. 'Weten jullie nog hoe dat moet?' Dan grondig handen wassen, de materialen zoeken, de ingrediënten klaarzetten en lekker kneden. Doel van deze les: de stappen van een recept kunnen volgen.

Appelflappen

Vorige week maakten ze appelflappen. Trots vertelt een van de deelnemertjes dat hij die de volgende dag thuis opnieuw gebakken heeft, omdat ook zijn ouders dol zijn op appelflappen.

Tevreden gevoel

"Daar word ik nou blij van", zegt adjunct-directeur Emely de Louw van De Brug. "Deze kinderen leren in het algemeen moeilijk uit boeken, maar ze leren vaak heel goed door te doen. Het is heel fijn dat ze vandaag met een tevreden gevoel naar huis gaan en iets hebben gedaan waar ze goed in zijn. Dit zijn anders lerende kinderen en wij kunnen ze hier in hun kracht zetten."

Na de twee blokken in de keuken, volgen tot aan de zomervakantie nog lessen met hout, metaal en verzorging.

Bed opmaken

"Verzorging gaat niet alleen over zorgen voor een ander, maar ook voor jezelf en je huis", licht De Louw toe. "Bijvoorbeeld hoe je je bed opmaakt of spullen opruimt."

Als alle onderdelen zijn behandeld, gaan de kinderen de keuken weer in.

Verschillende niveaus

"Op basisscholen is niet zoveel ruimte voor praktisch onderwijs", aldus De Louw. "In een klas met dertig kinderen is het voor een leerkracht wel eens lastig om alle verschillende niveaus te bedienen."

Voor kinderen die te weinig uitdaging krijgen op school is er de 'PlusKlas Doen' op de Deken Wehmeijer School in Velddriel, voor kinderen die beter praktisch leren is er dus nu 'PrO-Actief'.

De leerlingen kunnen op deze manier alvast wennen aan het onderwijs op De Brug.

Ouders

Ook de ouders en de school worden erbij betrokken. "Ouders mogen komen kijken en ook basisschoolleerkrachten zijn welkom", benadrukt De Louw. "Zo kunnen ze zelf zien wat praktisch onderwijs voor deze kinderen betekent en wat het best bij deze kinderen past."

Praktijkklas 'PrO-Actief' is een initiatief van Samenwerkingsverband De Meijerij, de organisatie die verantwoordelijk is voor passend onderwijs.

Excellente School

Praktijkschool De Brug kreeg vorig jaar het predicaat Excellente School binnen het profiel 'sociaal maatschappelijke oriëntatie' en vindt het een mooie gelegenheid om zich ook hiermee te profileren.

De pilot is gestart na de herfstvakantie en duurt tot de zomer van 2019.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK