• Het binnenwerk van het horloge uit de collectie van Museum Stadskasteel Zaltbommel.
• Het binnenwerk van het horloge uit de collectie van Museum Stadskasteel Zaltbommel. Foto: Majo Slosser

Bommelse klok duikt op in Australië

Algemeen 856 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Hoe je het ook wendt of keert, met de komst van het internet is de wereld niet alleen veranderd, maar ook een heel stuk kleiner geworden. Dat blijkt maar weer uit dit verhaal.

Eind september kwam er een berichtje binnen op de Facebookpagina van Museum Stadskasteel Zaltbommel. Debbie Wilson uit Boyanup, een stadje met 1264 inwoners in West-Australië, schreef dat haar man Ronnie druk bezig was geweest met het restaureren van een oude klok. Ze was op zoek naar meer informatie over de maker van de klok, ene H. Verhagen uit Zaltbommel.

Het enige andere werk van de hand van Verhagen dat zij online had kunnen vinden, was via de website van CollectieGelderland, een database waarin de collecties van Gelderse culturele
instellingen zijn ontsloten. Daarin is ook een groot deel van de collectie van het Stadskasteel te vinden en in deze collectie bevindt zich het rijkelijk versierde binnenwerk van een horloge met hetzelfde signatuur als op de wijzerplaat van de klok van Ronnie en Debbie. Zij wilden graag weten of er meer bekend was over deze klokkenmaker.

Op zoek in de geschiedenis
Frouckje Maliadas, kunsthistoricus en verantwoordelijk voor de website en sociale media van het Stadskasteel, ging op zoek naar meer informatie. In het museum in Zaltbommel kon beheerder Majo Slosser echter niet meer te vinden dan het binnenwerk van het horloge zelf.

Regionaal archief
Sil van Doornmalen van het Regionaal Archief Rivierenland wist de achtergrond van de man in de database van het archief te achterhalen. Zijn volledige naam was Hendrikus Verhagen, geboren in Schijndel op 1 juni 1762. Hij was getrouwd met Maria Versteeg en ze hadden meerdere kinderen. Hun dochter Elisabeth Maria is in 1791 in Zaltbommel gedoopt, wat het aannemelijk maakt dat de familie Verhagen daar toen woonde.

In 1810 staat Hendrikus in het bevolkingsregister vermeld met zijn beroep, namelijk horloger, de Franse term voor klokkenmaker. Op 11 december 1815 is Hendrikus in Zaltbommel
gestorven.

Via Amerika naar Australië
Het Bommelse exemplaar kwam uit de nalatenschap van Dr. N.T. Hannaford-Schafer. Hij was een Australische scheepsdokter die de wereld over reisde en vanuit alle uithoeken waar hij kwam antieke voorwerpen meenam. Zo kwam het dat hij in 1991 in Virginia, in de Verenigde Staten, een klok kocht van Bommelse makelij.

Opknapproject
Het was een opknapproject waar hij nooit aan is toegekomen. Toen Hannaford overleed, werden zijn bezittingen verkocht. Ronnie en Debbie hebben verschillende klokken uit deze
collectie aangeschaft, maar de Bommelse klok sprong er echt uit, niet alleen qua formaat, maar omdat het een speelklok is.

Zeven deuntjes
De klok heeft zeven muzikale deuntjes waaruit gekozen kan worden door een wijzer helemaal bovenaan de klok te verschuiven. De klok geeft nu alleen de tijd aan, omdat er nog een onderdeel mist. 

Tasmanië
Dat missende element is onlangs opgespoord in Tasmanië en is onderweg naar de familie Wilson, zodat de klok nog verder gerestaureerd kan worden en weer de melodieën kan spelen als vanouds.

Gerestaureerd voor de toekomst
Hoewel Ronnie geen opleiding tot klokkenmaker heeft gehad, heeft hij van jongs af aan een grote passie voor klokken en heeft hij zichzelf de kneepjes van het vak geleerd. De kast van de klok is gemaakt van eikenhout met mahonie fineer en is maar liefst een kleine drie meter hoog. De pootjes ontbraken, maar Ronnie vond een paar leeuwenpootjes en drie beeldjes voor bovenop de klok: Atlas in het midden met aan beide zijden een engel met bazuin.

De rijk versierde wijzerplaat, die niet alleen de tijd maar ook de datum, maand en dag aanwijst, is voorzien van bijpassende allegorieën. Verschillende onderdelen werden opnieuw verzilverd en een lokale kunstenaar voorzag de schildering van de maan boven de wijzerplaat, daar waar de melodieën gekozen kunnen worden, van frisse kleuren.

In ere hersteld
Het was een groot project maar de chique klok werd langzaam maar zeker weer in ere hersteld. En misschien nog wel het mooiste op de wijzerplaat, voor ons dan, is de signatuur 'H ,,Verhagen a Z ,, Bommel'. "Dat mogen we toch wel aan de grote klok hangen", knipoogt Frouckje.

Wat heeft deze klok een hoop gezien en meegemaakt. Na verre, voor ons (nog) onbekende, reizen is hij aangekomen in Australië. Nu is hij dan eindelijk liefdevol gerestaureerd en heeft hij een mooie plek gekregen in de 'stijlkamer' bij de familie Wilson. Hopelijk kan deze prachtige klok nog weer een eeuw of twee mee.

• Ronnie Wilson samen met de gerestaureerde klok.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden