Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: aangeleverd

Maasdriel hakt beleid begraafplaatsen in stukken

  •   290 keer gelezen

MAASDRIEL • Het nieuwe begraafplaatsenbeleid in Maasdriel wordt volgend jaar in drie gedeelten besproken door de gemeenteraad. Zo hoopt het college de angel eruit te halen.

Het nieuwe beleid is in oktober al besproken door de plaatselijke politici, maar toen bleek dat een paar elementen uit het stuk erg gevoelig lagen. Het ging met name om de oude algemene begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat in Rossum. Het college stelde voor om die te sluiten. Raadsleden en insprekers zagen het schrikbeeld voor zich dat deze groene laatste rustplaats zou veranderen in een betegelde parkeerplaats.

Bepaalde tijd
Ook heerste er onduidelijkheid of het wel wenselijk en juridisch mogelijk was om enkele oude graven, die in het verleden voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven, om te zetten naar graven voor bepaalde tijd.

Rossum
Het college komt nu in september volgend jaar pas met een nieuw voorstel voor de Rossumse begraafplaats. " Uitgangspunt is het behoud van de groene uitstraling en het in stand houden van historische graven en opvallende grafbedekkingen", schrijft verantwoordelijk wethouder Erik van Hoften in een informatiebrief aan de raad.

De Stichting Terebinth gaf bij de vergadering afgelopen maand al aan dat er in den lande voorbeelden zijn van begraafplaatsen die met succes worden omgeturnd in parken, gedragen door inwoners.

Beheersverordening
In februari wordt de beheersverordening en de wet op de lijkbezorgingsrechten besproken. Daar valt niet veel discussie of emotie bij te verwachten, gezien de eerdere bespreking in oktober. Deze stukken zijn aangepast aan de moderne tijd, zodat er bijvoorbeeld meer mogelijkheden komen om mensen te gedenken die gecremeerd zijn, en afgestemd met de gemeente Zaltbommel qua tarieven.

Hedel
Tot slot volgt in december volgend jaar een apart voorstel voor de gemeentelijke begraafplaats in Hedel. "Uitgangspunt is toekomstbestendig en efficiënt beheer", aldus de wethouder.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK