Afbeelding
Archieffoto: Janneke Boogaard

Veer Brakel-Herwijnen deels gestremd door laag water

Algemeen 834 keer gelezen

BRAKEL/HERWIJNEN • De aanhoudende lage waterstand leidt sinds zondag voor problemen bij het veer in Brakel. De pont kan bij eb niet altijd meer aanleggen. Op die momenten kunnen er geen auto's meer mee varen, maar wel fietsers.

"Door de verschillende tijdstippen van eb en vloed is het moeilijk te voorspellen wanneer we wel voor auto's kunnen varen", legt Annelieke Haubrich van Riveer uit. "Voor de hele week zijn de vooruitzichten ongunstig, onder andere door de oosterwind die het water niet de goede kant opduwt." 

Voor groter vervoer als vrachtwagens of tractoren is het veer Brakel-Herwijnen sowieso tot nader order gestremd.

Klep op het wegdek
De hindernis voor veerdiensten ligt niet in het varen, maar in het afmeren. "Wanneer het water zo extreem laag staat, klopt de aansluiting tussen de veerstoep en de klep van de pont niet meer. Dit speelt bijvoorbeeld in Brakel-Herwijnen: het water moet hoog genoeg zijn om de klep van de pont op het wegdek te kunnen leggen."

Ook de voet- en fietsveren merken dat het water laag staat: de helling naar de wal wordt steil en soms moet je opletten bij het aan boord stappen.

Halfuurs-diensten voor fietsers
Op de momenten dat het veer voor auto's gestremd is, worden er op maandag 19 november vanaf 14:00 uur halfuurs-diensten gevaren voor fietsers en voetgangers. Op ieder heel en ieder half uur vertrekt er een pont vanaf Brakel. Fietsers en voetgangers kunnen de pont opwachten aan het einde van de parkeerplaats achter het voetbalveld. Ze kunnen opstappen bij de nachtsteiger in de haven van Brakel. 

Daarnaast kunnen fietsers met hun meerrittenkaart of abonnement van Brakel-Herwijnen tijdens zo'n stremming gebruik maken van een andere pont van Riveer, bijvoorbeeld bij Woudrichem. 

Riveer app
Riveer houdt reizigers zo goed mogelijk op de hoogte via gratis pushberichten in de Riveer app. Wie de app heeft geïnstalleerd, krijgt melding op zijn telefoon zodra de pont in of uit de vaart is voor automobilisten. Voor informatie of vragen kan tijdens kantooruren ook gebeld worden naar 0183-659314. 

De halfuursdienst voor fietsers en voetgangers staat overigens niet als dienstregeling in de app.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden