Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Meer aandacht en steun voor vrijwilligers en mantelzorgers

  •   150 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente Zaltbommel gaat een 'mantelzorgbeleid' ontwikkelen en onderzoeken hoe vrijwilligers meer ondersteuning kunnen krijgen.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten.

Jaco Melse van Groep Melse vroeg met twee moties aandacht voor mantelzorg. Hij en zijn vrouw werden eind maart van dit jaar plotseling mantelzorger, toen Melse's licht dementerende moeder tijdelijk bij hen in huis kwam wonen.

Overrompelend

"Dat werden ruim twee maanden van prachtig contact met mijn moeder", aldus Melse. "Maar ook twee maanden die ons totaal overrompelden. Ik ben er toen met mijn neus op gedrukt hoe belastend mantelzorg kan zijn. En hoe belangrijk ondersteuning van een mantelzorger dan is."

Zwaarbelast

Op basis van landelijke cijfers zou de gemeente Zaltbommel een kleine zevenduizend mantelzorgers kunnen hebben. "En van die zevenduizend zouden zich dan zo'n twaalfhonderd zwaarbelast voelen", aldus Melse. Uit gesprekken met ambtenaren en Stichting Welzijn Bommelerwaard blijk dat er zo'n driehonderd mantelzorgers in de gemeente staan geregistreerd. "De waarheid zal ergens in het midden liggen."

Stichting Welzijn biedt momenteel al ondersteuning aan mantelzorgers, maar volgens Melse zijn niet alle mantelzorgers daarvan op de hoogte.

Respijtzorg

Hij heeft het college dan ook gevraagd om samen met de stichting mantelzorgondersteuning optimaler bekend te maken. Daarnaast vraagt hij het college om mantelzorgbeleid te ontwikkelen en daarbij met name aandacht te besteden aan respijtzorg.

Vrijwilligers

Hein de Kort van het CDA diende een vergelijkbare motie in, maar dan over vrijwilligers. "Maatschappelijke verenigingen en organisaties hebben te kampen met een tekort aan vrijwilligers", zei hij, verwijzend naar een groot artikel dat Brabants Dagblad onlangs over dit onderwerp publiceerde.

In dat artikel werd onder andere verwezen naar het Sint-Maartensfeest in de Spellewaard, dat dit jaar niet doorgaat en naar de Oranjevereniging voor Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen die wegens gebrek aan vrijwilligers is opgeheven. Ook de bezetting van de buurtbus zou in de knel komen en Huiskamer De Schans zit binnenkort zonder beheerder.

Ondersteunen

De Kort wil dat het college onderzoekt hoe de gemeente de vrijwilligers meer zou kunnen ondersteunen.

De hele gemeenteraad stemde in met de motie. 

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK