Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke boogaard

Zaltbommel gaat steun voor nieuwbouw dierenasiel onderzoeken

  •   446 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het college van de gemeente Zaltbommel gaat onderzoeken hoe zij kan helpen bij een nieuw onderkomen voor het dierenasiel in Bruchem.

De fractie van de VVD heeft hierom gevraagd en de hele gemeenteraad schaarde zich donderdagavond achter dat verzoek.

Afgeschreven

Volgens fractievoorzitter Danielle van der Wiele van de VVD is het huidige gebouw aan de Steenweg in Bruchem 'letterlijk en figuurlijk afgeschreven': "Het voldoet niet meer aan alle huisvestingseisen", aldus Van der Wiele. "Het is door materiaalgebruik moeilijk te reinigen en het is slecht geïsoleerd. Een en ander is het gevolg van de keuze destijds om een goedkoop gebouw te willen realiseren."

Volgens de VVD is de bestaande huisvesting van het dierenasiel 'beneden waardigheid voor dier en mens'. 

In het asiel worden zwerfkatten en -honden opgevangen totdat er een nieuwe baas voor is gevonden. Als mensen niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen, dan kunnen ze afstand doen en zorgt het dierenasiel dat er een nieuwe baas voor ze gezocht wordt. 

Wettelijk verplicht

Gemeenten zijn wettelijk verplicht te zorgen voor opvang van zwerfdieren. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel betalen het asiel in Bruchem dan ook een vergoeding om die opvang voor ze te regelen. 

Als het Bommelerwaardse asiel de opvang niet meer kan regelen, dan zou die bijvoorbeeld door Tiel overgenomen kunnen worden en zouden Zaltbommel en Maasdriel de vergoeding aan dat asiel moeten betalen.

Half miljoen euro

Al sinds 2012 heeft het dierenasiel in Bruchem plannen om een nieuw onderkomen te bouwen op dezelfde locatie. De totale kosten van een nieuw pand worden volgens de VVD geraamd op een half miljoen euro. "Een groot deel daarvan zal worden betaald uit sponsoring en overige eigen middelen", aldus Van der Wiele. "Het verzoek vanuit het asiel is aan Zaltbommel en Maasdriel om éénmalig een bedrag van 50.000 euro vrij te maken voor realisatie van de nieuwbouw."

De twee gemeenten zouden ook kunnen helpen door garant te staan tijdens de bouwperiode.

Maatschappelijke rol

De VVD benadrukte dat het asiel niet alleen belangrijk is voor de opvang van zwerfdieren, maar dat het asiel ook een 'belangrijke en onmisbare maatschappelijke rol heeft', omdat er veel mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. "Bijvoorbeeld vanuit 's Heerenloo of vanuit re-integratietrajecten na celstraf of taakstraf."

De voltallige gemeenteraad steunde het voorstel van de VVD en wethouder Adri Bragt beloofde er mee aan de slag te gaan. "Wij staan er positief in om in kaart te brengen hoe wij het dierenasiel kunnen helpen", aldus Bragt.

Of Maasdriel er ook aan mee gaat werken, is nog niet bekend.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK