Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Hedelse Paardenmarkt
Hedelse Paardenmarkt (Foto: Lya Cattel)
FOTO's EN FILMPJE

Meer paarden op markt in Hedel

  •   1330 keer gelezen

HEDEL • Met 1390 aangevoerde paarden was het maandag in Hedel drukker dan de afgelopen jaren. Burgemeester Henny van Kooten meldt dat het grote evenement goed is verlopen.

"Ik ben supertrots op de mensen die dit georganiseerd hebben", concludeerde Van Kooten maandagmiddag toen hij terugkeek op de 299ste jaarlijkse paardenmarkt in Hedel. 

De paardenmarkt is een jaarlijks terugkerend evenement in Hedel en wordt druk bezocht door paardenhandelaren uit heel Europa. Maar ook dagjesmensen weten de markt, waar ook een warenmarkt en kermis aanwezig is, goed te vinden. "Dit belooft veel goeds voor volgend jaar, driehonderd jaar paardenmarkt", zegt de burgemeester.

Grootste van Europa
De paardenmarkt in Hedel is met 1390 paarden dit jaar de grootse paardenmarkt van Europa. Vorig jaar kochten handelaren voor 1132 paarden een toegangskaartje en in 2016 waren dat er 1235. 

Geen grote incidenten
Vanuit de gemeente werden de wettelijke taken vervuld; veiligheid, vergunning, toezicht en handhaving. De paardenmarkt is rustig verlopen zonder grote incidenten.

Dierenwelzijn
In het kader van dierenwelzijn heeft de stichting paardenmarkt dit jaar extra maatregelen genomen. De paardenkeuring die voorheen in Brakel plaatsvond is dit jaar weer verplaatst naar Hedel zodat de paarden niet extra vervoerd hoeven te worden. De kermis was zo ingericht dat de paarden geen last hadden van het licht en geluid. En er was onbeperkt ruwvoer en water beschikbaar voor de paarden waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en meerdere dierenartsen waren aanwezig om op de gezondheid en welzijn van de paarden te letten.

Kritisch
Dierenwelzijnsorganisaties blijven kritisch over de markt, vooral over het te kort aanbinden van dieren waardoor ze niet bij water of stro kunnen en over de combinatie van levende have met de drukte van de kermis en het uitgaanspubliek.

Fotograaf Lya Cattel maakte deze reportage. Cameraman André Versteeg was er ook en maakte een filmpje.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK