Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Het verkiezingsdebat in Geldermalsen trok veel belangstelling.
• Het verkiezingsdebat in Geldermalsen trok veel belangstelling.

Stoelen niet aan te slepen voor politiek debat West Betuwe

  •   99 keer gelezen

GELDERMALSEN • Er was volop publieke belangstelling voor het politieke debat dat woensdagavond werd gehouden in De Pluk in Geldermalsen. Een flink deel van de bezoekers volgde het debat in een ruimte buiten het theater.

Goede informatie én een hoge opkomst; dat waren bij de start van de verkiezingscampagne in West Betuwe de doelstellingen van bestuurders en politici. Over belangstelling van potentiële kiezers viel er woensdag in ieder geval niet te klagen.

Bomvol
Ruim voor acht uur zit de theaterzaal al bomvol; als even later de koffiedrinkers uit de hal zich ook melden, moeten er stoelen worden bijgesleept.

Als daar om veiligheidsredenen mee wordt gestopt, stellen raadsleden en hun achterban hun stoelen beschikbaar, maar ook dan is er nog plaats tekort.

Naar schatting volgen uiteindelijk zo'n 130 inwoners het debat, buiten de theaterzaal proberen tientallen belangstellenden de discussie te volgen.

Debatjes
Onder leiding van Albert Heller – chef van de editie Rivierenland van de Gelderlander – dagen de lijsttrekkers in korte één tegen één debatjes hun concurrenten uit. Elke politicus komt twee keer aan de bak: een keer als 'aanvaller', een keer als 'verdediger'.

De debatten lopen sterk uiteen. Sommige zijn fel. Zeker de schermutselingen tussen politici uit dezelfde gemeente, waarbij het nodige oud-zeer boven komt drijven.

Over andere onderwerpen bestaat nauwelijks verschil van mening. Soms maant Heller de sprekers toch vooral te reageren op de gestelde vraag en niet over te gaan op een ander onderwerp.

Agrarische groei
Andrea Zierleyn daagt namens nieuwkomer Groen Links CDA-lijsttrekker Dittie van Zee uit. Zierleyn stelt vast dat het CDA mikt op agrarische groei. Groen Links maakt zich zorgen over de toekomst van het fraaie landschap.

"Hoe wilt u dat samen laten gaan met groei? Het moet echt anders, alleen groeien kan niet. Ik zie zoveel van die grote stallen verschijnen."

Maar Ditty van Zee – zelf agrariër – weet op dit gebied van wanten. "Het zijn juist de agrariërs die dit landschap beheren. Groei hoeft niet per se, maar agrariërs moeten wel een eerlijke boterham verdienen. Bovendien investeren ze al veel in duurzaamheid."

"En die grotere stallen komen juist door de voorschriften van de overheid", aldus Van Zee die haar opponent aan het eind van het debat een kistje met agrarische streekproducten aanbood.

De Pluk
VVD-voorman Edwin Loeff legt SGP-er Lourens van Bruchem het vuur na aan de schenen over deelname van de SGP aan de coalitie in Geldermalsen. Loeff vindt dat de SGP verzuimd heeft om tijdig in te grijpen toen het financieel mis dreigde te gaan bij De Pluk.

VVD én SGP waren overigens destijds beide tegen de vestiging van de voorziening op deze locatie.

"U heeft vier jaar gewacht voor u met financiële kaders kwam. Nu moeten er miljoenen bij. U heeft het college laten zitten in plaats van uw verantwoordelijkheid te nemen."

Van Bruchem: "Toen we tot dit college toetraden, was het besluit over de Pluk al genomen. We voelden ons verantwoordelijk voor dit college. We hebben geprobeerd de club bij elkaar te houden. Weglopen is te makkelijk."

Lingebrug
Het treffen tussen Jos Rietbergen van Verenigd West Betuwe en PvdA-lijsttrekker Annet IJff over de Tweede Lingebrug is veel minder scherp.

"We waren destijds heel ver met de realisatie van die brug. Schrikbarend dat de inzichten een paar jaar later veranderden en het geld voor andere dingen werd gebruikt. Wat vindt u er nu van?", wil Rietbergen weten.

IJff: "Destijds moest nut en noodzaak van de brug worden aangetoond. Voor Buurmalsen was dat duidelijk, voor Geldermalsen was dat minder het geval. Inmiddels is het landbouwverkeer zwaarder geworden."

"Wij willen best nadenken over de aanpak van verkeersproblemen, ook over de aanleg van de tweede Lingebrug. Maar: ik ben er als raadslid niet alleen voor mijn woonplaats Buurmalsen, ik kijk naar de belangen van alle dorpen."

Koopzondag
D66-lijsttrekker Ashley Karsemeijer gaat met Martha Kool – het 'gezicht' van de ChristenUnie in Geldermalsen – in debat over de koopzondag. "Ondernemers willen graag ondernemen. Geef ze de kans om zelf te beslissen of ze hun winkels open doen. Ondernemers zijn bang dat de klanten met Kerst hun inkopen in Tiel doen."

Volgens Kool loopt dat zo'n vaart niet. "Winkels zijn nog zes andere dagen in de week open." Bovendien heeft de CU principiële bezwaren tegen de koopzondag. "Wij kiezen voor een zorgzame samenleving: rust voor de ondernemer die niet open wil, het personeel en de gezinnen. Een collectief rustmoment voorkomt dat ondernemers en werknemers in tweestrijd raken."

Woningbouw
Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe voelt Ed  Goossens van Dorpsbelangen aan de tand over woningbouw. "U zit al jaren in de coalitie, maar de woningbouw in Beesd is niet doorgegaan. Nu heeft dat jullie prioriteit. Wij willen bouwen in alle kernen."

Goossens legt uit dat door de crisis en de aandacht aan stagnerende projecten, zoals de Plantage, Beesd het kind van de rekening is geworden.

"We moeten naar een nieuwe woonvisie, we zijn nu gebonden aan het woningcontingent van de provincie. We moeten hard aan het werk om dat open te breken. Niet mauwen, maar bouwen. In alle kernen."

Dringen
Heller sluit de avond af met de vraag welke partij verwacht minstens vier zetels in de nieuwe raad te halen. Na enige aarzeling steken alle tien politici hun hand omhoog; dat wordt dringen in een gemeenteraad met 31 zetels.

Een echtpaar uit Varik is in ieder geval een stuk wijzer geworden. "Jammer van dat onderling gekrakeel af en toe, maar wij hebben vanavond veel opgestoken. We zijn een stuk dichterbij onze keuze gekomen."

André Bijl 

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK