• De uiterwaarden bij Alem zijn jaarlijks het toneel van de slipjacht op oudjaarsdag.
• De uiterwaarden bij Alem zijn jaarlijks het toneel van de slipjacht op oudjaarsdag. Foto: Lya Cattel

Minister kijkt naar rivierverruiming Alem

Algemeen 795 keer gelezen

ALEM • Het afgraven van de uiterwaarden bij Alem draagt het meeste bij aan waterstandsverlaging van alle projecten langs de Maas in Nederland. Komende maand beslist de minister of deze optie verder wordt onderzocht.

Alem is al langer in beeld voor maatregelen om de afvoercapaciteit van de Maas te vergroten. Meest in het oog springend is het idee om de dam tussen de eierrotonde en het dorp te vervangen door een brug. Dat voorstel maakt ook nog steeds deel uit van het plan Maasoeverpark dat de gemeenten Den Bosch en Maasdriel samen met twee waterschappen en twee provincies hebben opgesteld. "Maar het doorsteken van de dam draagt naar verhouding veel minder bij aan de waterstandsverlaging dan het afgraven van de uiterwaarden", zegt wethouder Peter de Vries.

Voetbalvelden
Als de dam verdwijnt, heeft dat grote gevolgen voor het dorp, want dan moeten de voetbalvelden en de jachthaven verplaatst worden. "We zijn ons ervan bewust dat het enorm leeft in Alem. Ook de maatregelen in de uiterwaarden zijn ingrijpend voor de mensen. Het voordeel is dat we als gemeente als partij aan tafel zitten. We proberen er zoveel mogelijk voordeel uit te slepen", aldus De Vries. 

Fietsbrug en verplaatsing zandbedrijven
Maasdriel heeft bijvoorbeeld als wensen ingediend dat ter compensatie van de maatregelen een fietsbrug tussen Alem en Kerkdriel aangelegd wordt en dat de zandbedrijven bij de Zandmeren verplaatst worden. De Vries' voorganger Gerard van den Anker achtte de kans dat deze wensen worden ingewilligd in het kader van het Maasoeverpark overigens klein.

De trekkers van het Maasoeverpark hebben de maatregelen bij Alem, plus een minder vergaande afgraving bij de Zandmeren, voorgedragen om opgenomen te worden in het landelijke meerjarenprogramma voor infrastructurele projecten. Andere opties voor verbetering van de hoogwaterveiligheid in het gebied van het Maasoeverpark hebben minder kans van slagen en zijn daarom door de initiatiefnemers geschrapt.

Beslissing
In november beslist het ministerie of de optie van rivierverruiming bij Alem verder wordt verkend. Het onderzoek kost zes miljoen euro, waarvan Maasdriel 20.000 euro moet betalen. Of er uiteindelijk een schop de grond in gaat, wordt pas over enkele jaren bekend. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden