Opkomst speerpunt bij verkiezingen in West Betuwe

  •   45 keer gelezen

WEST BETUWE • Politiek en bestuurlijk West Betuwe trekt alles uit de kast om zo veel mogelijk kiezers op 21 november naar de stembus te krijgen. Bovendien moet de campagne van de politieke partijen goed hoor- en zichtbaar zijn.

Dat bleek vorige week woensdag tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne in het Stroomhuis in Neerijnen. Het opkomstpercentage vormt daarbij de grootste uitdaging. "We werken aan een opkomst waar we trots op kunnen zijn", zei Jeroen Staatsen, waarnemend burgemeester van Geldermalsen. "Ik hoor opmerkingen dat het percentage niet al te hoog zal zijn, maar dat kon nog wel eens meevallen", voorspelde Staatsen. "Als ik kijk naar de cultuur en samenstelling van onze gemeenschap mik ik op minimaal zestig procent. Ik zou erg teleurgesteld zijn als we dat percentage niet halen. Laten we in ieder geval ons uiterste best doen om zoveel mogelijk inwoners naar de stembus te krijgen." Co van Leeuwen, gemeentevoorlichter van Geldermalsen, legde de lat zelfs nog hoger. "In Geldermalsen zaten we de vorige keer op tachtig procent. Daar gaan we dit keer weer voor."

Burgemeester Staatsen sprak de deelnemende partijen toe als voorzitter van het centraal stembureau dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen. "Jullie gaan een hectische en drukke periode tegemoet. Als partijen zijn jullie al lang bezig met de voorbereidingen. Al begrijp ik dat bij enkele partijen de campagnejasjes nog binnen moeten komen", grapte Staatsen. Hij adviseerde de massaal aanwezige politici en hun achterban – sommigen inderdaad gehuld in speciale jasjes en t-shirts – om te investeren in de contacten met de inwoners. "Als het goed is, doet u dat niet alleen deze weken. Natuurlijk is het als raadslid belangrijk om kaders te stellen, maar hoofdzaak is om volksvertegenwoordiger te zijn. Zorg daarom dat u ook na de verkiezingen in contact blijft met de inwoners."

Om het opkomstpercentage te stimuleren, zet de gemeente zoveel mogelijk middelen in om potentiële stemmers te informeren. Uitgangspunt is dat de gemeentelijke organisatie allerlei activiteiten organiseert en mogelijk maakt en dat de tien deelnemende partijen invulling geven aan die activiteiten en daarnaast ook nog zelfstandig campagne voeren. Zo is er huis aan huis een verkiezingsmagazine verspreid, worden de sociale media ingezet en komen er posters, spandoeken, monsterborden en aanplakborden. Ook staat er veel informatie op de website www.westbetuwe.nl/verkiezingen. Daarnaast komen er in de gemeentehuizen verkiezingsstands te staan, krijgen alle stemgerechtigden een flyer bij hun stempas en staat er ook in de gemeentelijke informatierubrieken veel verkiezingsnieuws.

Op 31 oktober (De Pluk Geldermalsen), 7 november (De Beurs Geldermalsen), 14 november (De Schildkamp Asperen) en 16 november (Gemeentehuis Geldermalsen) zijn er debatavonden, van 10 tot en met 17 november rijdt er een verkiezingspromobus langs de kernen, op de verkiezingsdag zelf is er een rijdend stembureau actief, terwijl op het station in Geldermalsen een extra stembureau staat opgesteld. Als aardigheidje krijgen kiezers die op 21 november 2000 geboren zijn – en dus op de verkiezingsdag achttien jaar worden – een attentie. Als speciale service aan de kiezer is er een stemwijzer beschikbaar die tijdens de aftrap in het Stroomhuis werd gelanceerd. "Even kijken of het lukt om bij onze eigen partij uit te komen", grapten de politici. Voorlichter Van Leeuwen: "Zonder tegenstander geen wedstrijd en zonder coalitie en oppositie geen democratie. Nu even de strijd, daarna de samenwerking. We hebben elkaar nodig om een mooi West Betuwe te maken." Burgemeester Staatsen riep de partijen op om in verkiezingstijd respect voor elkaar te tonen en zo de inwoners het goede voorbeeld te geven. "Mensen, span je in, maar laten we er ook weer niet al te opgewonden over doen. Het duurt maar een maand."

Op 21 november wordt in het gemeentehuis van Geldermalsen vanaf 21:30 uur een verkiezingsavond gehouden; de voorlopige uitslag – de zetels per partij - wordt rond 23:00 uur verwacht. De - openbare - telling van voorkeurstemmen vindt donderdag 22 november plaats in De Randhorst in Geldermalsen. De definitieve uitslag volgt op vrijdag 23 november.

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK