Afbeelding

Blikjes kunnen vanaf volgend jaar in de glasbak

Algemeen 1.024 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Blikken verpakkingen, zoals drankblikjes en soepblikken, maar ook aluminiumschalen van kant-en-klaarmaaltijden kunnen vanaf volgend jaar in de glascontainer.

Dat heeft het algemeen bestuur donderdag besloten. Ook over de tarieven is een beslissing gevallen: het vaste tarief wordt 169 euro per huishouden, het variabele tarief 1 euro per 30 liter restafval.

Ondergrondse containers

Vanaf 2019 moeten de meeste inwoners hun restafval naar ondergrondse containers brengen. In andere gemeenten is door dit systeem de hoeveelheid restafval gehalveerd.

Luiers

Over het inzamelen van incontinentiemateriaal en luiers is nog geen beslissing genomen. "Vanaf het derde kwartaal van 2019 is het voor Avri mogelijk om incontinentiemateriaal duurzaam te laten verwerken", aldus Avri. "Dit is duurder dan verbranden. Begin 2019 besluiten de tien gemeente of zij van de mogelijkheid gebruik gaan maken. Het algemeen bestuur discussieert in november over een mogelijke voorlopige oplossing vanuit de gemeenten vanaf 1 januari."

Extra belasting

Ondanks dat Avri minder restafval ophaalt, stijgen de kosten. "Een belangrijk oorzaak is de extra belasting die het Rijk in 2019 gaat heffen op het te verbranden afval", laat Avri weten. "Investeringen vanwege het nieuwe beleid spelen ook een rol. Daarnaast dalen de opbrengsten van sommige grondstoffen zoals papier."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden