Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Kees Metz naast de mini-versie van het beeld van Maria van Gerwen, op de begane grond van Markt Twee.
• Kees Metz naast de mini-versie van het beeld van Maria van Gerwen, op de begane grond van Markt Twee. (Foto: Lya Cattel)

Kees Metz viert verjaardag met expositie 'Maal70'

  •   320 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Bommelaar Kees Metz wordt woensdag 10 oktober 70 jaar. En dat viert hij met een bijzondere expositie van Bommelse kunstwerken uit zijn eigen verzameling: zeventig kunstwerken die te zien zijn in Markt Twee.

Kees Metz viert eigenlijk nooit zijn verjaardag. Alleen toen hij 40, 50 en 60 werd, organiseerde hij een feestje voor vrienden en familie.

Frankrijk

Hij haalde ze allemaal naar het familievakantiehuis in Frankrijk. "Meer dan honderd mensen namen dan de moeite om te komen", vertelt hij. "Ik zorgde voor een heel programma, met een puzzelrit, een borrel, een diner, een feestavond. Echt ontzettend leuk." Maar dit jaar wordt hij 70. En veel van zijn vrienden zijn ook al 'op leeftijd'. Dus Kees vroeg zich de afgelopen jaren af of het voor iedereen nog wel leuk was om het weer in Frankrijk te vieren.

Markt Twee

Als kunstliefhebber bezoekt hij vaak Bommelse kunstevenementen en een paar jaar geleden ging hij naar een expositie in de Kloosterkapel. Hij realiseerde zich dat hij in de loop der jaren zelf ook een flinke hoeveelheid kunst van lokale kunstenaars in huis heeft en kwam op het idee om daar een expositie van samen te stellen. Een mooie manier om je zeventigste verjaardag te vieren. Hij ging in gesprek met Henk Laheij, op dat moment eigenaar van de Kloosterkapel. Die ruimte bleek niet beschikbaar, maar toen dochter Corina Laheij het pand Markt Twee op de hoek van de Markt in Zaltbommel vorig jaar omtoverde tot prachtige expositieruimte, waren de afspraken snel gemaakt. De expositie kreeg de naam 'Maal70'.

Beeld van Sint-Maarten

Op de begane grond, bij binnenkomst, staat een kleinere versie van het beeld van Sint-Maarten, gemaakt door Maria van Gerwen. Dit 3,5 meter hoge beeld wordt op 10 november geplaatst bij de Bossche Poort. Kees Metz is groot fan van het werk van Maria en bezit enkele kleine door haar gemaakte penningen en een bronzen beeld. Het mini-beeld van Sint-Maarten gaat hij aanschaffen en moet nog een plaats in huize Metz krijgen.

Prominente plek

In dezelfde ruimte als de laatste aanwinst van Kees, bevindt zich ook zijn allereerste kunstwerk. Het is het enige stuk dat niét van een lokale kunstenaar is; een werk van E.W. Kruijer, aangeschaft toen Kees nog studeerde in Delft. "Ik heb het niet gekocht", verklaart hij. "Ik zag het bij een studiegenoot en zei dat ik het mooi vond. Hij stelde voor dat ik het kon krijgen in ruil voor twee speakers. We hebben dus geruild." Nog steeds heeft het werk een prominente plek in de woning van Kees.

'Ik koop wat ik mooi vind'

Kees, bij veel Bommelaren vooral bekend als fractievoorzitter van de lokale partij ZVV, noemt zichzelf geen 'echte' kunstverzamelaar. "Ik koop wat ik mooi vind", legt hij uit. "Of omdat een bepaald werk of een bepaalde kunstenaar iets voor me betekent. Ik investeer niet, ik ga er niet van uit dat het allemaal meer waard wordt. Van sommige werken vraag ik me nu af waarom ik ze ooit gekocht heb, van andere weet ik dat ik ze nog steeds heel mooi vind." Overigens heeft hij ook werken van niet-Bommelse kunstenaars.

De kunstwerken staan of hangen in zijn huis zoals het uitkomt. "Ik heb geen vitrinekasten ofzo", lacht hij. "Die asbak wordt gewoon gebruikt als er rokende vrienden komen. Dat beeldje staat ergens in de boekenkast, er staan ook werken in de vensterbank en op de grond."

Corina Laheij

Vorige week zijn de zeventig werken naar Markt Twee verplaatst en vervolgens ging Corina Laheij aan de slag om de expositie in te richten. "Daar heb ik me niet mee bemoeid", vertelt Kees. Vorige week dinsdag mocht hij het resultaat komen bewonderen en hij was helemaal tevreden. Eén klein dingetje in 'Maal70' zag hij liever anders, maar dat was geen probleem.

Openingstijden

Afgelopen donderdag ging de expositie open. "Er komt veel publiek op af", vertelt Corina. "Soms omdat ze Kees kennen, soms gewoon omdat ze het werk van de Bommelse kunstenaars willen zien." De expositie is nog te zien van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober van 10:00 tot 17:00 uur.

Cadeautje

Kees vindt het niet nodig om cadeautjes te krijgen voor zijn verjaardag. Maar wie tóch iets mee wil brengen, kan een donatie doen voor het Sint-Maartensbeeld van Maria van Gerwen.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK