Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: aangeleverd

Museumschat Stadskasteel: ritueel en mysterieus kledingstuk

  •   136 keer gelezen

ZALTBOMMEL• Stadskasteel Zaltbommel presenteert elke maand een 'museumschat'. Dit keer is dat een schootsvel van de vrijmetselarij.

Het is een tamelijk mysterieuze museumschat, want het is niet bekend hoe het schootsvel in de collectie van het Stadskasteel terecht is gekomen. Maar dat past natuurlijk ook wel een beetje bij de achtergrond van dit voorwerp.

Dit enigszins geheimzinnige broederschap vindt zijn oorsprong in 1717 in Engeland. Vanaf 1734 was er een eerste loge, zoals een plaats van ontmoeting genoemd wordt, in Nederland.

Schort
Een schootsvel werd van oorsprong gebruikt als een soort schort, door bijvoorbeeld steenhouwers, om de schoot tijdens het werken te beschermen. Binnen de vrijmetselarij is het een ritueel kledingstuk geworden, vaak rijkelijk gedecoreerd met verschillende symbolen. Het Stadskasteel heeft er meerdere in de collectie, maar dit is wel één van de mooiste.

Goudkleurig
Het schootsvel is handgemaakt, geschat tussen 1850 en 1900, de voorkant van goudkleurige zijde, de achterkant van bruine zijde. Het geheel is omrand met een rode zijden bies, die doorloopt in twee striklinten en aan de voorzijde een V vormt.

Symbolen
Met gouddraad zijn er symbolen op geborduurd. De passer staat symbool voor het betrachten van matigheid, de winkelhaak staat voor haaksheid en rechtvaardigheid. Ze worden omgeven door een lauwerkrans en bovenaan prijkt het alziend oog. Dit laatste symbool komt oorspronkelijk uit het oude Egypte en staat symbool voor de zonnegod Horus.

De museumschat is net als de rest van de collectie te bewonderen van dinsdag tot en met zondag van 13:00-17:00 uur.

Info: stadskasteelzaltbommel.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }