Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: 123rf.com

Koopzondagpilot D66 West Betuwe valt verkeerd bij ChristenUnie West Betuwe

  •   153 keer gelezen

WEST BETUWE • D66 West Betuwe stelt voor om als proef winkels in de gemeente Geldermalsen op zondagen 16 en 23 december de kans te geven hun deuren te openen. Dit voorstel komt dinsdagavond in de commissievergadering ter sprake. Tot frustratie van ChristenUnie West Betuwe. 

D66 lanceert het voorstel nadat in september ondernemersvereniging Gastvrij Geldermalsen verzocht om de winkeltijdenverordening in Geldermalsen te versoepelen. De vereniging zou graag minstens twaalf koopzondagen tot haar beschikking hebben. Als soort try-out had Gastvrij Geldermalsen verzocht om alvast twee zondagen in december open te mogen. Maar Geldermalsen wees deze vergunningsaanvraag van de hand. 

D66 West Betuwe wil de ondernemers nu toch tegemoet komen en dient dinsdag een initiatiefvoorstel in om de winkeliers toch die twee koopzondagen in december te geven. De partij schrijft onder meer in overweging te nemen dat "veel consumenten op zondag 16 en 23 december hun kerstinkopen doen of gaan winkelen en dit nu in andere plaatsen doen". Het zou dan gaan om een winkelopenstelling op de twee zondagen tussen 12:00 en 17:00 uur, zodat inwoners die naar de kerk gaan, er geen last van hebben. 

ChristenUnie West Betuwe is ondertussen niet te spreken over deze gang van zaken. De partij is namelijk nu niet vertegenwoordigd in gemeente Geldermalsen, "maar we zijn wel samen op weg, en inmiddels heel dichtbij, naar de nieuwe gemeente West Betuwe", zo schrijft fractievoorzitter Fred Temminck. 

"Wij vinden het in dat kader ongewenst dat er nu in de gemeenteraad van Geldermalsen een initiatiefvoorstel behandeld gaat worden over dit gevoelige onderwerp. Deze discussie zal in de nieuwe gemeenteraad gevoerd moet worden." 

ChristenUnie West Betuwe heeft een brief gestuurd naar het college van B&W van Geldermalsen met het dringende verzoek om "dit initiatiefvoorstel af te raden". Overigens geeft het college van Geldermalsen in begeleidende brief aan dat ze vindt dat afspraken van het coalitieakkoord "gerespecteerd moeten worden". In dit akkoord hebben de coalitiepartijen SGP, Dorpsbelangen en CDA vastgelegd dat de winkels op zondag gesloten zijn. 
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK