Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: aangeleverd

Gemeente verwijdert grafstenen in Brakel

  •   679 keer gelezen

BRAKEL • In de week van 15 oktober zijn er werkzaamheden op de algemene begraafplaats in Brakel. De gemeente verwijdert dan grafbedekking (meestal een grafsteen en beplanting) van graven waarvan de grafrechten niet verlengd worden.

Hierover maakte de gemeente afspraken met de nabestaanden van de overledenen die afstand doen van de grafrechten. In november komen vervolgens, als de nabestaanden het op prijs stellen, gedenkplaatjes met naam, geboorte- en sterfdatum van de overledenen op het herinneringsmonument op die begraafplaatsen.

Herbegraven niet nodig
De werkzaamheden in oktober zijn alleen bovengronds. Op dit moment is er namelijk nog genoeg ruimte op de begraafplaats in Brakel. Naar verwachting blijft dat de komende jaren ook zo. De stoffelijke resten van overledenen op deze begraafplaats blijven sowieso altijd op de begraafplaats in Brakel. Als er in de toekomst ruimte nodig is, dan zullen de stoffelijke resten herbegraven worden in het verzamelgraf op deze begraafplaats. "Dat gebeurt altijd pas wanneer het nodig is, we willen zo veel mogelijk rust op de begraafplaats", aldus de gemeente.

350 graven
Sommigen van de nabestaanden kiezen ervoor om zelf de grafbedekking te verwijderden. Bij de overige graven verwijdert de gemeente de grafbedekking. In Brakel gaat het om zo'n 350 graven. 

Andere begraafplaatsen
Eerder dit jaar zijn deze werkzaamheden op de begraafplaatsen in Nederhemert, Zuilichem, Aalst en Nieuwaal geweest. Volgend jaar zijn de begraafplaatsen in Bruchem, Gameren en Zaltbommel aan de beurt.

Als de grafrechten verlopen
Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. De gemeente houdt een administratie bij van alle mensen die begraven zijn op de begraafplaatsen. Uiterlijk een jaar voordat de grafrechten verlopen neemt de gemeente contact op met de rechthebbende (meestal de nabestaanden van de overledene) bij wie de grafrechten verlopen. De rechthebbende kan er vervolgens voor kiezen de grafrechten te verlengen in termijnen van tien jaar of om afstand te doen van de grafrechten.  

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK