• Alem heeft nog een echte dorpskermis.
• Alem heeft nog een echte dorpskermis. Foto: Lya Cattel

Beetje heimwee naar kermis in Zaltbommel

Algemeen TipBommelerwaard.nl 869 keer gelezen

REGIO • Eén keer per jaar naar de kermis, en dan het liefst in eigen dorp of stad.

Dat ziet een aantal leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl wel zitten. Echt veel liefhebbers zijn er niet binnen het panel; van de 220 deelnemers die vragen over kermissen beantwoordden, gaat 69 procent er nooit naartoe. Eén op de vijf gaat één keer per jaar.

Afgeschaft
Waar in Maasdriel de kermistraditie nog flink leeft, is het evenement in Zaltbommel jaren geleden afgeschaft nadat er te veel overlastmeldingen waren. Sommige mensen hebben daar nog wel heimwee naar. "Ik ga niet naar Kerkdriel voor de kermis, maar als het in Zaltbommel gehouden zou worden zou ik zeker gaan", merkt een panellid op.

Kinderen
Vooral de sfeer en gezelligheid trekt mensen aan, zeker gezinnen met kinderen. De attracties zijn minder belangrijk, blijkt uit de antwoorden. Voor dertig procent is de kermis een traditie binnen de familie en is het ontmoeten van vrienden en bekenden de belangrijkste reden om te gaan.

Vechtpartijen
Redenen om thuis te blijven zijn de herrie en drankgebruik waardoor vechtpartijen en andere criminaliteit ontstaan.

Volgende verzending
Volgende week worden er weer nieuwe vragen verstuurd aan het burgerpanel TipBommelerwaard.nl. Dit keer willen de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel graag weten wat inwoners vinden van het gebruik van social media door de gemeenten. Ook andere partijen kunnen gebruik maken van het panel, dat is opgezet door Het Kontakt in samenwerking met Toponderzoek. Meer informatie hierover is te vinden op www.tipbommelerwaard.nl. Daar staan ook de resultaten van eerdere onderzoeken.

Nieuwe deelnemers kunnen zich ook online aanmelden. Iedereen vanaf achttien jaar die in de Bommelerwaard woont of werkt kan via het panel tips geven en meepraten over actuele onderwerpen. Ongeveer tien keer per jaar wordt er per mail een vragenlijst verstuurd. Reageren is anoniem en vrijblijvend.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden