Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: nl.123rf.com

Zeven biertjes proeven tijdens Bommelse Bokroute

  •   348 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zondag 7 oktober kan iedereen vanaf 15:00 uur weer genieten van de lekkerste speciaal-bokbieren tijdens de 'Bommelse Bokroute'.

De vierde editie van dit evenement wordt door verschillende Zaltbommelse horecabedrijven georganiseerd in de Bommelse binnenstad: De Verdraagzaamheid, café De Spin, 't Stadscafé, café-biljart De Bosschepoort, brasserie De Poorterij, biljartcafé De Oude Bieb en de Zaltbommelse Stadsbrouwerij.

Stempelkaart
Op al deze locaties zijn speciaal voor de Bommelse Bokroute twee bokbieren op de tap verkrijgbaar. Per bokbiertje wordt een klein hapje aangeboden. Met een stempelkaart kunnen liefhebbers zeven bokbiertjes proeven. In totaal zijn er zo'n twintig verschillende soorten binnen de vestingsmuren van Zaltbommel te proeven.

Stempelkaarten zijn verkrijgbaar bij alle deelnemende horecalocaties en kosten 25,00 euro. Omdat het aanbod bokbiertjes voor de fijnproevers misschien te veel is om op deze zondag te nuttigen, is de kaart de gehele maand oktober geldig (mits bokbier voorradig).

Schaarste
Om ruimte te maken op de zolders voor de nieuwe oogst gerst, mout en hop werden vroeger de oude voorraden in het najaar gebruikt om bockbier te maken. Wanneer de brouwer een goed jaar had, bleven er weinig ingrediënten over om bockbier te brouwen. Omdat bier vroeger als goede handelswaar werd gezien, zorgden ze er altijd voor dat de speciaalbieren (waaronder bock) goed gewaardeerd werden. Schaarste dreef de prijs op.

Zaltbommelse brouwers
Zaltbommel telde in het verleden meerdere brouwerijen, die alle hun eigen werkwijze en visie hadden. Door opkomst van grotere partijen werd het voor deze kleine zelfstandigen steeds moeilijker te blijven bestaan. De laatste Bommelse brouwerij (Koninklijke Brouwerij M.D.C. van Mourik) sloot in 1950 voorgoed haar deuren.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK