Afbeelding

Menzis stopt met gemeentepolis in Bommelerwaard

Algemeen 793 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel moeten op zoek naar een andere zorgverzekeraar voor inwoners met een minimuminkomen.

Al jaren hebben de gemeenten hiervoor een contract met Menzis, maar die heeft laten weten de overeenkomst op te willen zeggen. Dat geldt in totaal voor dertig gemeenten, omdat die niet onder één van de 'kernregio's' van Menzis vallen. Er zijn te weinig verzekerden in de Bommelerwaaard en er is geen zorgkantoor. Zorgkantoren zijn zelfstandig werkende kantoren die nauw gelieerd zijn aan de grootste zorgverzekeraar ter plekke. Ze zijn ervoor verantwoordelijk dat alle cliënten in hun regio de langdurige zorg krijgen waar ze recht op hebben.

Onverwacht
Het college van de gemeente Maasdriel betreurt dit onverwachte besluit van Menzis zeer, zo schrijven B&W in een informatiebrief aan de gemeenteraad. "Zeker omdat het aantal verzekerden in het afgelopen jaar fors is toegenomen, van circa 600 naar circa 950."

Op verzoek van de gemeente is de beëindiging wel uitgesteld: Menzis wilde per 1 januari 2019 al stoppen, maar dat wordt nu een jaar later.

Nieuwe aanbieder
Dat geeft Maasdriel en Zaltbommel de tijd om samen naar een passend alternatief te zoeken. Uit een eerste informele marktverkenning blijkt dat andere verzekeraars vergelijkbare verzekeringspakketten aanbieden. Waarschijnlijk is er volgend voorjaar meer bekend. Na de zomer van 2019 worden de betreffende inwoners actief geïnformeerd en zal de nieuwe aanbieder spreekuren houden op het gemeentehuis.

Geen hoge zorgrekeningen
De Bommelerwaardse gemeenten bieden al jaren in samenwerking met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Doel van deze collectieve zorgverzekering is dat mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten zich goed verzekeren. Hiermee voorkomen de gemeenten dat deze inwoners door hoge zorgrekeningen schuldenproblematiek opbouwen.

Zo is in de verzekering een flink aantal vergoedingen opgenomen waar mensen met een chronische ziekte of handicap veel gebruik van maken. De gemeente draagt bij in de premie en vergoedt sinds dit jaar ook het eigen risico voor mensen met het zwaarste aanvullende verzekeringspakket.

Vragen ChristenUnie
In Zaltbommel heeft de ChristenUnie vragen gesteld over het beëindigen van het contract door Menzis.

Zorgmijding
Raadslid Mathilde de Hart: "Zorgmijding uit angst voor kosten moet voorkomen worden. Voor de ChristenUnie is solidariteit binnen ons stelsel van groot belang. Iedereen is verplicht verzekerd en gezonde mensen betalen mee aan de zorgkosten voor zieke mensen. Stijgende zorgkosten en betaalbaarheid van zorg zetten deze solidariteit onder druk. Daarnaast zien we dat het eigen risico jaarlijks stijgt en vooral chronisch zieken en gehandicapten zijn daar de dupe van." Het Zaltbommelse college heeft de vragen nog in behandeling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 8 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden