• Een initiatief waar de dorpsraad in Kerkwijk veel energie in heeft gestopt: de Social Sofa.
• Een initiatief waar de dorpsraad in Kerkwijk veel energie in heeft gestopt: de Social Sofa. Archieffoto: Lya Cattel

TipBommelerwaard.nl: 'Burgerinitiatief is niet zaligmakend'

Algemeen 262 keer gelezen

REGIO • Fijn dat de gemeente burgerinitiatieven stimuleert, maar er zijn grenzen aan de inzet van vrijwilligers. Dat is de globale uitkomst van een enquête onder 220 leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl.

Een kwart van hen heeft wel eens het initiatief genomen om met hulp van de gemeente iets te verbeteren in buurt of wijk. Vaak gaat het om deelname aan een wijk- of dorpsraad. De panelleden zijn daar positief over. Ruim zeventig procent van de gestarte initiatieven is succesvol afgerond of loopt nog goed.

Niet van de grond
In een enkel geval kwam het idee niet van de grond of bloedde het na een tijdje dood. "We hebben succesvol en prettig overleg gehad met ambtenaren, maar in de praktijk bleek ons issue (verkeersveiligheid) lastig te verhelpen en is het op de lange baan geschoven."

'We moeten al zoveel'
Slechts een tiental geënquêteerden zegt volmondig ja op de vraag of zij zich willen inzetten voor een burgerinitiatief in de buurt. "We 'moeten' al zoveel taken op ons nemen nu de verzorgingsstaat steeds verder wordt uitgekleed. Participatie is leuk en nobel, maar we mogen ook geen zesjesmentaliteit hebben, we moeten onze kinderen opvoeden en iedereen moet op de arbeidsmarkt bijdragen en huishoud- en zorgkosten blijven stijgen. Hoeveel uur zitten er in een dag?" vraagt een panellid retorisch.

Met de voorwaarde dat het een tijdelijk project is of dat ze geen kartrekker hoeven te zijn, tonen meer mensen hun bereidheid.

Kleine kernen
Als tip aan de gemeente om inwoners meer te betrekken bij hun leefomgeving worden de dorpsraden opnieuw veel genoemd. Ook zouden panelleden graag zien dat de kleine kernen meer aandacht krijgen. Als tip wordt ook hier genoemd dat vrijwillige inzet grenzen heeft. "De gemeente moet goed faciliteren; vrijwilligerswerk is wel goedkoop maar kan niet gratis."

Mensen die in de Bommelerwaard wonen of werken en graag hun mening en tips geven over actuele onderwerpen, kunnen zich aanmelden voor het burgerpanel op TipBommelerwaard.nl. Zij krijgen ongeveer tien keer per jaar per mail een vragenlijst en beslissen per keer of ze meedoen. Deelname is vrijblijvend en anoniem.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden