Afbeelding
Foto: Rob Reis

Streekvertelsels: De moord op Graaf Floris in Nederhemert

Algemeen Rob & Robbies Streekvertelsels 148 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

Sommige mensen weten het nog. In Nederhemert-Zuid, enkele honderden meters ten oosten van het kasteel, stond een enorme boom, een populier van 30 meter hoog. Met een stamomtrek van bijna 8 meter was de 'dikke boom' de dikste populier van Nederland en stamde van halverwege de negentiende eeuw.

Het ruisen van populierenblaadjes lijkt soms op gefluister. Vandaar de naam populier, die teruggaat op het Griekse woord paipolos, dat trillen betekent. Het gefluister van de blaadjes zal ervoor gezorgd hebben dat ter plaatse spannende verhalen werden verteld. Daar kwam bij dat onder in de boom een donkere holte was, waarin niet iedereen durfde binnen gaan.

Eén van die verhalen heeft een kern van waarheid, het verhaal over de moord op Graaf Floris. Men vertelde dat de boom op een plek stond waar heel, heel lang geleden Graaf Floris werd vermoord.

Dat was op 28 juni 1061, een tijd waarin de grenzen van Nederland nog lang niet waren vastgesteld. Graaf Floris I, die over Holland regeerde, wilde zijn gebied uitbreiden met het rivierengebied. Daarvoor voerde hij slag bij Nederhemert met een leger dat vooral uit Friezen bestond. De vijandige troepen van Herman van Malsen, heer van Cuijk, en de hulptroepen van Keulen en Brunswijk werden ten val gebracht.

Na Floris' triomf nestelden zijn soldaten zich onder het aangename geruis van populieren langs de Maas, waar zij langzaam in slaap vielen. Niemand vermoedde echter, dat de wraakzuchtige Herman van Malsen met zijn mannen de slapende Friezen heimelijk besloop. In koelen bloede werden de slapende Friezen afgeslacht, ook Graaf Floris overleefde de verrassingsaanval niet.

De laffe daad van de heer van Cuijk werd niet vergeten, en de populieren fluisterden voort. Toch werd ook de 'dikke boom' de mond gesnoerd. Een zware storm op 25 januari 1990 maakte een eind aan zijn bestaan.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden